Finans Norge: – Arbeidet med legitimering har gått veldig bra

Informasjonsdirektør Tom Staavi i Finans Norge mener finansnæringen har lagt ned en stor innsats i kampen mot hvitvasking, men mener det likevel ikke er nok.
Informasjonsdirektør Tom Staavi i Finans Norge. | Foto: CF-Wesenberg
Informasjonsdirektør Tom Staavi i Finans Norge. | Foto: CF-Wesenberg

– Det leie er at selv om vi bruker mye ressurser og mange mennesker på denne jobben, blir vi neppe gode nok. Det er et enormt omfang med milliarder av transaksjoner gjennom Bits hvert år. Samtidig er dette en viktig del av samfunnsoppgaven til finansnæringen. Og det er forbundet med store kostnader å ikke ha det på plass, sier Staavi til Finansfokus.

– Så vidt jeg kan se har arbeidet med legitimering gått veldig bra. Det var noen startproblemer som førte til noen saker i pressen, men det tar ikke bort inntrykket av at det er jobbet godt, legger han til.

Finansfokus skriver at det i Finanstilsynets rapport «Dokumentbasert anti-hvitvaskingstilsyn» fra desember 2019 kommer frem at mer enn 700.000 kundeforhold med fysiske personer og i underkant av 60.000 juridiske personer ikke var legitimert i henhold til lovens krav per 31. juli 2019.

Finansfokus får opplyst av Bent Eidem, leder for avdelingen som jobber med økonomisk kriminalitet i Danske Bank Norge, at banken har gått gjennom de fleste kundeforholdene.

– Det har vært viktig for oss å bruke god tid på dette, slik at vi sørget for at alt ble gjort korrekt og ordentlig, samtidig som vi sikret det fremskrittet vi burde ha i henhold til eksterne krav og til egne forventninger. Nøyaktig hvor mange konti vi har sett oss nødt til å avslutte, eller det konkrete antallet kunder som ikke har legitimert seg, ønsker vi ikke å gå ut med på nåværende tidspunkt. Det er imidlertid svært få av de vi måtte kontakte som nå ikke har vært i kontakt med oss for å gi oss den informasjonen vi her etterlyste, sier Eidem til Finansfokus.

– Vi kom godt i havn med arbeidet med legitimering. Vi har sperret noen kontoer, men det er hovedsakelig kunder som ikke har oss som hovedbank, sier kommunikasjon- og pressesjef Synne Ekrem i Nordea til Finansfokus.

Finanstilsynet: – Pass på at Brexit-tillatelsene er i orden

Finanstilsynet mener hvitvaskingsforsvaret hos norske finansaktører ikke er tilfredsstillende 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også