FinansWatch

Forbrukerrådet vil ha inkassosalærene enda lengre ned

Salærene for å drive inn en gjeld på 250.000 kroner er 56 ganger dyrere i Norge enn i Sverige. Forbrukerrådet tror dette er årsaken til et høyt antall inkassosaker i Norge.

Forbrukerrådets direktør Inger Lise Blyverket. | Foto: John Trygve Tollefsen/Forbrukerrådet

For to uker siden gjennomførte regjeringen et hastevedtak som halverte de lave inkassosalærene i Norge og reduserte de høyere salærene.

Forbrukerrådet mener reduksjonen er for liten. I en rapport FinansWatch har fått tilgang til sammenligner de Norge med Sverige, og påpeker de at det selv etter reduksjonen er 56 ganger høyere salærer i Norge enn i Sverige for en fordring på 250.000 kroner.

Svenske inkassokrav er billige for skyldnerne, men dyrere for kreditorene.

«Med de ekstremt høye salærene i Norge bør det ikke overraske noen at det sendes over dobbelt så mange inkassokrav i Norge som i Sverige,» skriver Forbrukerrådet i rapporten, som først ble omtalt av DN.

Forbrukerrådet ønsker seg det de kaller en mer balansert konkurranse i inkassobransjen, hvor kreditorene tar en større del av regningen og det blir lettere for skyldnerne å betale kravene.

Bedre egnet til løsning

Virke Inkasso mener det er for enkelt å bare sammenligne salærer. De peker på at i Sverige kan et krav gi betalingsanmerkning etter veldig kort tid og en rettslig prosess kan startes etter bare 12 dager. Dette er etter deres skjønn ikke til fordel for forbrukerne.

FinansWatch skrev ved innføringen av hastevedtaket at Virke Inkasso frykter store nedbemanninger og konkurser i inkassobransjen om det kuttes for mye i salærene uten at hele inkassoregelverket utredes.

Virke Inkasso: – Forbereder oss på avviklinger og nedbemanninger i bransjen 

Mer fra FinansWatch

Kraftig økning i kortbruk

Ikke engang i den travleste sommerperioden i 2019 har DNB sett tilsvarende kortbruk som de ser nå, melder banken.

Les også

Relaterte

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch