FinansWatch

Finanstilsynet i Tyskland: – En komplett katastrofe

Sjefen i det tyske finanstilsynet, BaFin, er nådeløs i sin dom over hva som har skjedd skandalderammede Wirecard. Men heller ikke BaFin går fri for kritikk.

BaFin-sjef Felix Hufeld er ikke imponert over hva som skjedd i Wirecard. | Foto: Bernd Roselieb/BaFin

– Det er en komplett katastrofe vi ser på. Det er en skam at noe slikt har kunnet skje, sa BaFin-sjef Felix Hufeld i en paneldiskusjon mandag.

Han fortsatte med den harde kritikken mot selskapet, men rettet var også sterk selvkritikk til den egne institusjonens håndtering av saken.

– Det begynner med toppledelsens totale fiasko, tross mange, mange muligheter å oppdage fakta. Det fortsetter med revisorene som ikke har klart å grave frem sannheten og videre til en hel rekke private og offentlige institusjoner, deriblant min egen, som ikke har vært effektive nok i å hindre at noe slikt kunne skje, sa Hufeld ifølge Bloomberg.

For mistanken om at ikke alt har stått korrekt er langt fra ny. De siste 18 månedene har Financial Times hatt mange avsløringer om uregelmessigheter i selskapet. Det har ført til omfattande spekulasjoner og shortsalg i aksjen fra investorer som bare har ventet på aksjekursen skuille rase.

Det er en skam at noe slikt har kunnet skje

Felix Hufeld, sjef for BaFin, det tyske finanstilsynet

Aktivitetene fra den britiske avisen og spekulantene har gjort at det til tider har sett ut som om BaFin har vært på Wirecards side. I fjor valgte tilsynet å midlertidig forby shortsalg i Wirecard-aksjen, et tiltak tilsynet aldri tidligere har tattt i bruk mot et enkelt selskap.

Tilsynet åpnet også sak mot to journalsiter fra Financial Times og flere shortselgere for mulig markedsmanipulasjon.

Hufeld har forsvart shortsalgforbudet med at loven er soleklar. Når tilsynet mottar indikasjoner om «manipulativ oppførsel» fra statsadvokater, inkludert mulig innsidehandel, så må tilsynet agere.

Ifølge BaFin er det også slik at Wirecard blir regnet som et teknologiselskap – ikke som en finansinstitusjon direkte underlagt BaFins kontroll.

Mer fra FinansWatch

Les også

Relaterte

Siste nytt

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch