FinansWatch

Wirecard trekker resultatet - manglende milliarder eksisterer ikke

Wirecard ble hyllet som fremtiden for tysk finans. Natt til mandag måtte det tyske fintechselskapet Wirecard inrømme at de manglende milliardene sannsynligvis ikke eksisterer. Nå trekker selskapet resultatet for 2019 og første kvartal 2020.

Problemene hoper seg opp for tyske Wirecard | Foto: Wirecard AG

Det var torsdag i forrige uke at bomben slo ned. Da meldte selskapets revisjonsfirma EY at de ikke kunne finne spor av 1,9 milliarder euro, drøyt 20 milliarder kroner som var innrapportert som en eiendel i balansen.

Ingen penger i Filippinene

Pengene skulle ifølge regnskapet ha funnets på deposisjonskontoer i to filippinske banker, BDO Unibank og Bank of Philippine Island. Begge bankene nektet før helgen at noen slike kontoer eksisterte.

Nestor Tan, konsernsjef i BDO fortalte følgende til Financial Times:

– Vi hadde kjent til en konto på den størrelsen uansett hvem eieren er. Det er en betydelig sum for en filippinsk bank og den ville ikke være lett å skjule eller glemme.

Det ble ytterligere understreket søndag da Filippinenes sentralbanksjef Benjamin Diokno i en uttalelse konkluderte med at de manglende 1,9 milliardene aldri har vært registrert i landets finansielle systemer.

Rekordrask klatring

Ansvarlig for Wirecards forretninger i Asia har vært den operative sjefen Jan Marsalek. Han måtte gå på dagen torsdag.

Fredag ettermiddag forsvant konsernsjefen og største aksjeeieren Marcus Braun

Dermed måtte styret og den konstituerte sjefen, amerikaneren James Freis Jr., krype til korset og sende ut pressemeldingen som bekreftet at milliardene som manglet – faktisk manglet.

For Freis Jr. har det vært noen hektiske dager. Han skulle ha begynt som «chief compliance officer» i Wirecard 1. juli, men ble hentet inn som styremedlem dagen Marsalek måtte gå. Når Braun gikk dagen etter, var Freis Jr. plutselig blitt konsernsjef.

Omfattende opprydding

Nå venter et omfattende oppryddingsarbeid. Børskursen falt med 85 prosent på to dager før helgen. Fredag forfalt lån på nærmere to milliarder euro om selskapet ikke klarte og å legge frem et godkjent resultat.

Dessuten har en rekke aktører varslet søksmål som følge av regnskapsjukset.

Mest akutt er lånene. Cirka 15 store banker, blant annet Commerzbank, ABN Amro, Barclays, Bank of China, Citi og Deutsche Bank skal være i forhandlinger med selskapet om hva som skal skje.

– De savnede pengene kan utløse en misligholdssituasjon og la kreditorene trekke sin kreditt, sier Justin Tang i Singapore-baserte United First Partners til Bloomberg.

På andre hold er pessimismen ikke like stor.

– Ingen er interessert i å si opp lånene. Alle vil nå finne en løsning som stabiliserer dette på kort sikt, sa en kilde i en av utlånbankene til Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS), ifølge tyske Finanzbusiness.

Wirecard har nå fått hjelp av investeringsbanken Houlihan Lokey for å rydde opp i rotet. Den amerikanske banken har erfaring med slikt og har blant annet ledet kreditorkomiteer i forbindelse med Enron, General Motors og Lehman Brothers.

I tillegg kommer de første meldingene om søksmål fra investorer. Deutsche Bank-eide investeringsbanken DWS skal ha levert inn en allerede før helgen. Det ventes en rekke søkmål mot både Wirecard og den avgåtte sjefen Marcus Braun, og sannsynligvis også mot revisjonsfirmaet EY.

Skandalen har også ført til at kredittratingselskapet Moody's nedgraderte Wirecard hele seks trinn, fra Baa3 til B3.

Kilder: Bloomberg, Financial Times, Finanzbusiness, Dagens Industri

Mer fra FinansWatch

Les også

Relaterte

Siste nytt

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch