Kraftig økning i antall pensjonskontoer

250 000 nye pensjonskontoer er opprettet hittil i år. Størst er økningen i aldergruppen under 30 år, viser Finans Norges statistikk for egen pensjonskonto.
PENSJONSOPPTJENING: – Pensjon fra første krone innebærer at mange flere får pensjonsopptjening, og at flere sparer mer i pensjon enn tidligere, sier Stefi Kierulf Prytz i Finans Norge. | Foto: Finans Norge
PENSJONSOPPTJENING: – Pensjon fra første krone innebærer at mange flere får pensjonsopptjening, og at flere sparer mer i pensjon enn tidligere, sier Stefi Kierulf Prytz i Finans Norge. | Foto: Finans Norge

De nye reglene «pensjon fra første krone» har ført til en kraftig økning i antall pensjonskontoer de siste månedene. Reglene trådte i kraft ved nyttår, med en tilpasningsperiode frem til 1. juli i år. Ved utgangen av august er det 1,8 millioner pensjonskontoer totalt – en økning på 16 prosent siden årsskiftet.

– Pensjon fra første krone innebærer at mange flere får pensjonsopptjening, og at flere sparer mer i pensjon enn tidligere. Dette gjenspeiles også i vår statistikk over antall pensjonskontoer, sier direktør for livsforsikring og pensjon Stefi Kierulf Prytz i Finans Norge i en pressemelding.

Har tilpasset pensjonsordningene

Ifølge de nye reglene skal arbeidstakere fra 13 år spare pensjon fra første krone de tjenere. Tidligere var det ikke obligatorisk med pensjonsopptjening før fylte 20 år. Det samme gjelder arbeidstakere med deltidsstilling under 20 prosent. Endringene innebærer også at arbeidsgivere ikke lenger kan unnta lønn under 1 G (111 477 kroner) fra opptjening av pensjon.

– Det er svært mange foretak og bedrifter som har måttet tilpasse sine pensjonsordninger som følge av de nye reglene for pensjon fra første krone, og tallene tyder på at pensjonsleverandørene i samarbeid med arbeidsgiverne har lyktes godt med gjennomføringen, sier Kierulf Prytz.

Flere unge med pensjonskonto

Det er aldersgruppen under 30 år som står for den kraftige økningen av antall pensjonskontoer. Siden nyttår er det etablert 150 000 nye pensjonskontoer for personer under 30 år. Det er en økning på nesten 50 prosent for denne aldersgruppen.

Det er spesielt mange i aldersgruppen 13-19 år som har fått ny pensjonskonto. Tidligere var det veldig få i denne aldersgruppen som tjente til pensjon, men hittil i år er det opprettet 70 000 nye pensjonskontoer.

Nær dobling av alderspensjonister med lav pensjon grunnet kortere botid

KLP falt minst av de nordiske kapitalforvalterne i første halvår

Nordmenns interesse for pensjon doblet seg i fjor

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også