Nær dobling av alderspensjonister med lav pensjon grunnet kortere botid

31 200 alderspensjonister bosatt i Norge fikk i juni 2022 redusert alderspensjon fordi de ikke har lang nok botid.
LAVERE PENSJON: – Redusert trygdetid innebærer at deler av alderspensjonen avkortes, sier avdelingsdirektør i Nav, Ole Christian Lien. | Foto: NAV
LAVERE PENSJON: – Redusert trygdetid innebærer at deler av alderspensjonen avkortes, sier avdelingsdirektør i Nav, Ole Christian Lien. | Foto: NAV

I gjennomsnitt fikk disse alderspensjonistene utbetalt 14 300 kroner i månedlig alderspensjon, noe som er rundt 40 prosent lavere enn den gjennomsnittlige alderspensjonen til de som har bodd i Norge hele livet.

Redusert trygdetid

Trygdetiden, som er maksimalt 40 år, beregnes blant annet utifra hvor lenge man har bodd i Norge fra man var 16 til 66 år. Har man redusert trygdetid, mottar man redusert alderspensjon. Siden 2012 har antallet i denne gruppen steget med 92 prosent.

– Redusert trygdetid innebærer at deler av alderspensjonen avkortes. Kort botid gjør at denne gruppen som regel også har færre år i jobb i Norge enn de som har bodd her hele livet. Det betyr at også den inntektsavhengige delen av pensjonen blir lavere, forklarer Ole Christian Lien, avdelingsdirektør i NAV, i en pressemelding.

Flere pensjonister bor i utlandet

81 prosent av pensjonistene i Norge med redusert trygdetid er født i andre land eller er registrert med ukjent fødeland. De resterende 19 prosentene er født i Norge, men har bodd deler av livet i utlandet.

Per juni 2022 var det 53 100 alderspensjonister som bor i utlandet. Siden 2012 har antallet steget med 54,8 prosent.

– Også i denne gruppen har mange redusert trygdetid, blant annet utenlandsfødte som har jobbet noen år i Norge og senere flyttet til hjemlandet, sier Lien. Men gruppen omfatter også nordmenn som har flyttet utenlands etter å ha hatt yrkeskarrieren i Norge. Dette er en gruppe uten redusert trygdetid, sier Lien.

Tidenes svakeste renteavkastning for Folketrygdfondet

Nordmenns interesse for pensjon doblet seg i fjor

Stor forskjell i kundetilfredshet blant de største pensjonsleverandørene

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også