Flere ønsker seg kvinnelig sentralbanksjef

Det er ingen kvinnelige sentralbanksjefer i EU- og EØS-landene, med unntak av Christine Lagarde som leder EUs egen sentralbank. Det bør Norge gjøre noe med, mener mange.
Kari Due-Andresen er blant dem som ønsker en kvinnelig sentralbanksjef i Norge og er glad den sterkeste kandidaten er kvinne. | Foto: Bård Gudim
Kari Due-Andresen er blant dem som ønsker en kvinnelig sentralbanksjef i Norge og er glad den sterkeste kandidaten er kvinne. | Foto: Bård Gudim

Øystein Olsen (70) har etter 11 år som sentralbanksjef meddelt Finansdepartementet at han ønsker å fratre som sentralbanksjef i februar 2022.

Nå peker mange på visesentralbanksjef Ida Wolden Bache (48) som etterfølger. Flere mener nå det er på tide å gi rollen til en kvinne.

– De fleste holder en knapp Ida Wolden Bache. Jeg tror hun er en veldig god kandidat, og det er på tide at det kommer en kvinnelig sjef for Norges Bank, sier Kari Due-Andresen, tidligere sjeføkonom i Handelsbanken til E24.

Hun får støtte fra blant annet Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets. Haugland påpeker at Wolden Bache har vist seg som en dyktig leder og har en solid bakgrunn som økonom.

– Det «svake punktet» er at hun ikke har erfaring fra Finansdepartementet, men indirekte så har hun det siden hun har jobbet på høyt nivå i Norges Bank, sier Haugland, som sier jobben er spennende, men at hun selv neppe er toppkandidat.

Øystein Olsen vil ikke kommentere til avisen hvem som bør ta over etter ham, men er enig i at det gjerne må bli en kvinne.

– Men det stemmer at det ikke har vært noen kvinnelig sentralbanksjef tidligere, det bør det og det vil det, sier Olsen.

Økonomer tror på Ida Wolden Bache som ny sentralbanksjef

Øystein Olsen ønsker å fratre sin stilling i februar 2022

Berit Svendsen gir seg i Vipps 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også