Aktivister i England retter seg mot Oljefondet

Nicolai Tangen skal ha mottatt et brev fra aktivister og leietagere i England som ber Oljefondet om å gå ut av tre selskaper.
Oljefondssjef Nicolai Tangen bes bruke sin posisjon i engelske byggeselskaper. | Foto: Ntb Scanpix/Reuters/Ritzau Scanpix/via REUTERS / X02351
Oljefondssjef Nicolai Tangen bes bruke sin posisjon i engelske byggeselskaper. | Foto: Ntb Scanpix/Reuters/Ritzau Scanpix/via REUTERS / X02351

Det er Financial Times som skriver at aktivister og leietagere i England nå har bedt det norske Oljefondet om å trekke seg, eller bruke sin posisjon som investor i flere selskaper, til å gjøre det rette.

Det skal gjelde 11 bygnings- og kledningsselskaper, som siden Grenfell-brannen i 2017 har kommet under et massivt press fra befolkningen, ettersom at arbeidet utført av disse selskapene ikke blir sett på som sikkert i forhold til brannfare.

I brevet til Oljefondet og Tangen står det: «Krisen betyr at minst 3.000.000 leietagere er fanget i brennbare leiligheter de ikke kan selge, de finansierer midlertidige brannsikkerhetskostnader de ikke har råd til å betale, og står overfor inndragning på livsendrende regninger for å gjøre boligen trygg».

Brannfarlig kledning var en av årsakene til at Grenfell-brannen spredte seg så raskt som den gjorde i 2017. Spesielt tre selskaper blir dratt frem: Kingspan, Arconic og Saint-Gobain. Oljefondet har en stor posisjon i alle tre, verdt omtrent 15 milliarder kroner.

Oljefondet er også investert i flere av de store husbyggerfirmaene i UK.

Brevet ber Oljefondet om å ta en rolle der de krever at selskapene betaler for oppgradering og forbedring av brannsikkerheten i sine bygninger, samt kompenserer ofrene for Grenfell-tragedien. Og om det ikke gjøres, selge beholdningen i firmaene.

Rapport: – Begrensede skatteinsentiver for ansattes investering i egen bedrift

Blackrock: De neste 1000 enhjørningene blir grønne selskaper

Storebrand Eiendom med offensive planer: – Vi skal være en «gateway to the Nordics» 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også