Rapport: – Begrensede skatteinsentiver for ansattes investering i egen bedrift

KPMG har på oppdrag fra Finansforbundet sett på mulige modeller for insentiver for medeierskap for ansatte.
Finansforbundet og leder Vigdis Mathisen har bedt KPMG se på ordninger for medeierskap for ansatte. | Foto: Finansforbundet
Finansforbundet og leder Vigdis Mathisen har bedt KPMG se på ordninger for medeierskap for ansatte. | Foto: Finansforbundet

I slutten av november ble det klart at ordningen med skatterabatt for ansattaksjer skrotes, og skattefordelen ble avviklet ved årsskiftet.

Finansforbundet ga i oppdrag til analysebyrået KPMG å se på mulige modeller for insentiver for medeierskap for ansatte.

I rapporten konkluderer KPMG blant annet med at det er svært begrensede skatteinsentiver for ansattes investering i egen bedrift i norsk rett.

– Hovedregelen er at fordel ved kjøp eller tegning av aksjer til underkurs i arbeidsforhold skattlegges som arbeidsinntekt og ikke som aksjeinntekt. Utenlands ser at det er flere ulike ordninger med store variasjoner ut fra rammer og innretning på skattesystemet, sier Thor Leegaard, partner i KPMG, til Finansfokus.

KPMG har også sett på hvordan ulike land har løst dette.  

Leegaard fremhever overfor Finansfokus USA som et land som har gode vilkår for medeierskap:

– Den utvilsomt vanligste formen for ansattes eierskap i USA er ESOP-ordningen (Employee Stock Ownership Plans). ESOP er et kollektivt aksjeprogram for ansatte, hvilket er organisert som såkalte truster. Per 2021 har The National Center for Employee Ownership (NCEO) anslått at det i USA er eksisterer nærmere 6,600 ESOP-ordninger med mer enn 14 millioner deltakere, sier Leegaard til bladet.  

Sjeføkonom i Finansforbundet, Sven Eide, uttalte til FinansWatch i desember at de ikke hadde regnet med noe annet enn at ordningen ble avviklet.

– Vi hadde ikke regnet med noe annet resultat fordi skattefordeler ved at ansatte kjøper aksjer i egen bedrift ikke er en del av SV sitt alternative budsjett. Det er synd at ordningen fjernes. Finansforbundet mener at bedrifter som har ansatte på eiersiden blir mer innovative og effektive. Erfaringen vår tilsier at ordningen har kommet ansatte på alle nivåer til gode, sa han.

Sveinung Rotevatn (V), medlem i finanskomiteen på Stortinget, har rettet skarp kritikk mot avviklingen av ordningen, og i Stortinget har han vist til at Norge ligger bak andre land når det kommer til omfanget av medeierskap.

– Når ansatte er eiere blir kapitalen spredt på flere hender. Dette kan både redusere økonomiske forskjeller, og gjøre bedrifter mer robuste. Ser vi på utbredelsen av medeierskap så ligger Norge langt bak andre land. Andelen aksjekapital som er i hendene til vanlige ansatte – det vil si utenom toppledelsen - er så lav som én prosent, fremholdt Rotevatn i desember.

Venstre maner til kamp om aksjerabatt-ordningen 

Venstre krever svar om skatt på ansatt-aksjer

Finansforbundet reagerte på at regjeringen fjernet skattefordeler ved at ansatte kjøper aksjer i egen bedrift: – Det vil alltid være noen som opplever at de taper på det, svarer Ap

 

 

 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også