Det amerikanske finanstilsynet motsetter seg ikke børsnotert bitcoin-fond

SEC (Securities and Exchange Comission), eller det amerikanske finanstilsynet, vil ikke motsette seg at handelen kan starte i et børsnotert fond som er knyttet til kryptovalutaen bitcoin.
Gary Gensler, sjef for det amerikanske finanstilsynet. | Foto: Evan Vucci/NTB
Gary Gensler, sjef for det amerikanske finanstilsynet. | Foto: Evan Vucci/NTB

Ifølge Bloomberg kan handelen starte neste uke, etter en lang søknadsprosess der de første søknadene kom i 2013.

SECs sjef Gary Gensler har lenge prater om å beskytte investorer, noe han mener kan være best å gjøre ved å la krypto handles på børs.

Handelsplattformen ProShare og investeringsselskapet Invesco har foreslått en struktur som er basert på future-kontrakter, og Gary Gensler er enig i at denne strukturen gir investorer bedre beskyttelse.

Milepæl

Et børsnotert fond, eller ETF, er et fond som investerer i en portefølje av verdipapirer som andre fond. Men andeler i disse fondene handles på børsen og ikke direkte med forvalter.

At SEC godkjenner ETF-fond som investerer i bitcoin ses på som en viktig milepæl for kryptovaluta som verdipapir og handelsvaluta. Da de første ryktene om SECs kommende godkjenning kom steg verdien på bitcoin med 2500 dollar «over natten».

Futures

Den første søknaden om et ETF-fond knyttet til bitcoin kom fra Winklevoss-tvillingene, som er kjent for å ha hjulpet Mark Zuckerberg med å få Facebook i gang. I de åtte årene som er gått siden den gang har mange forsøkt å få godkjent ETF-er knyttet til kryptovaluta, men alle har blitt avslått.

De to fondene som nå er nær ved å bli godkjent er foreslått av ProShares og Invesco Ltd. Ifølge Bloomberg er en avgjørende faktor at fondene er satt opp med vilkår som et aksjefond, men handelen skal foregå gjennom terminkontrakter (futures).

Terminkontrakter er handelsavtaler som skal gjennomføres med en avtalt pris til en avtalt tid. Dette har SEC tidligere uttalt gir «betydelig investortrygghet» og kan avgjøre spørsmålet om det er forsvarlig med slike fond.

SECs argumenter mot å ta inn kryptovaluta-tilknyttede instrumenter i ordinær handel har hittil vært at det har vært for enkelt å manipulere kursene og manglende likviditet i valutaene. Voldsomt svingende priser har også vært et argument mot at handel kan åpnes for massemarkedet, som en beskyttelse mot private småinvestorer.

Den kinesiske sentralbanken forbyr kryptorelaterte transaksjoner

Stanser planer om rente på kryptovaluta

Kryptobørsen MiraiEx blir Firi 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også