Finansinspektionen åpner formelle undersøkelser av oppkjøpsfondet EQT

For to uker siden varslet oppkjøpsfond-selskapet EQT at det hadde endret bindingstiden for hvor lenge eiere og partnere må sitte på sine aksjer. Samtidig lot selskapet om lag 60 av sine toppfolk, partnere og direktør å selge aksjer for 23,3 milliarder svenske kroner, det skriver DN.
Kursen falt på Stockholms-børsen etter nedsalget. EQT har en markedsverdi på rundt 400 milliarder kroner og ville ifølge DN vært det nest største selskapet på Oslo Børs – foran DNB og Telenor.
Fredag formiddag varslet Finansinspektionen, at de åpner formelle undersøkelser av EQT.
Ifølge Finansinspektionen kan EQT ha brutt verdipapirhandelsregler, i den europeiske markedsmisbruksforordningen, Mar. EQT ventet i ukesvis med å informere om nedsalget, og de endrede betingelsene for fondets nøkkelansatte i ukevis. Nå skal Finansinspektionen undersøke om selskapet hadde anledning til å vente så lenge.
– Etter en innledende analyse av selskapets svar har Finansinspektionen besluttet å undersøke om EQT har brutt artikkel 17 og artikkel 18 i Mar, skriver Finansinspektionen.
Ifølge DN ledes EQT av nordmannen Christian Sinding, han innkasserte én drøy milliard kroner i aksjesalget. Norske Anders Misund er Norden-sjef og han dro inn over en halv milliard.
DN har vært i kontakt med Christian Sindig fredag formiddag. Han ønsker ikke å kommentere saken.
Kommunikasjonsdirektør i EQT Rickard Buch kommenterte kritikk av salget på denne måten:
– Vi ser alltid på måter å forbedre og utvikle EQT-klare til å ta beslutninger som er positive for både kunder og aksjonærer. Lock-upen fra børsnoteringen oppfylte ganske enkelt ikke formålet lenger, og da ser vi grunn til å revidere der.
Nordnet tar i bruk EUs taksonomi for bærekraft på sin fondsplattform