Finansinspektionen åpner formelle undersøkelser av oppkjøpsfondet EQT

Et omstridt aksjesalg har ført til at Finansinspektionen i Sverige har åpnet formelle undersøkelser av oppkjøpsfondet EQT.
QET-sjef Christian Sinding. | Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
QET-sjef Christian Sinding. | Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

For to uker siden varslet oppkjøpsfond-selskapet EQT at det hadde endret bindingstiden for hvor lenge eiere og partnere må sitte på sine aksjer. Samtidig lot selskapet om lag 60 av sine toppfolk, partnere og direktør å selge aksjer for 23,3 milliarder svenske kroner, det skriver DN.

Kursen falt på Stockholms-børsen etter nedsalget. EQT har en markedsverdi på rundt 400 milliarder kroner og ville ifølge DN vært det nest største selskapet på Oslo Børs – foran DNB og Telenor.

Fredag formiddag varslet Finansinspektionen, at de åpner formelle undersøkelser av EQT.

Ifølge Finansinspektionen kan EQT ha brutt verdipapirhandelsregler, i den europeiske markedsmisbruksforordningen, Mar. EQT ventet i ukesvis med å informere om nedsalget, og de endrede betingelsene for fondets nøkkelansatte i ukevis. Nå skal Finansinspektionen undersøke om selskapet hadde anledning til å vente så lenge.

– Etter en innledende analyse av selskapets svar har Finansinspektionen besluttet å undersøke om EQT har brutt artikkel 17 og artikkel 18 i Mar, skriver Finansinspektionen.

Ifølge DN ledes EQT av nordmannen Christian Sinding, han innkasserte én drøy milliard kroner i aksjesalget. Norske Anders Misund er Norden-sjef og han dro inn over en halv milliard.

DN har vært i kontakt med Christian Sindig fredag formiddag. Han ønsker ikke å kommentere saken.

Kommunikasjonsdirektør i EQT Rickard Buch kommenterte kritikk av salget på denne måten:

– Vi ser alltid på måter å forbedre og utvikle EQT-klare til å ta beslutninger som er positive for både kunder og aksjonærer. Lock-upen fra børsnoteringen oppfylte ganske enkelt ikke formålet lenger, og da ser vi grunn til å revidere der.

Nordnet tar i bruk EUs taksonomi for bærekraft på sin fondsplattform

Nytt eiendomsfond fra Pareto – satser på logistikk

Finaut fratar erfaren rådgiver autorisasjon i ett år 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også

FORTSATT MED: Øyvind Thomassen er fortsatt med som leder i Sbanken etter DNB-fusjon | Foto: Sbanken

Dette gjør Sbanken-sjefene i dag

For abonnenter