Investeringer i aksjefond gir alle medlemmene i Finansforbundet mulighet til å streike med full lønn i godt over én måned

Konfliktfondet til Finansforbundet dupper oppunder én milliard kroner.
Runar Wilhelm Henriksen er direktør i Finansforbundet. | Foto: Finansforbundet
Runar Wilhelm Henriksen er direktør i Finansforbundet. | Foto: Finansforbundet

Ved utgangen av første halvår i år hadde Konfliktfondet en størrelse på 987 millioner kroner. I august passerte fondets størrelse for første gang én milliard kroner, før det falt litt tilbake igjen, det skriver Finansfokus.no.

Finansfokus.no eies og utgis av Finansforbundet, men Finansfokus.no poengterer på sine hjemmesider at de er et fritt og uavhengig nettsted.

Konfliktfondet er forbundets streikekasse. Basert på kapitalen i Konfliktfondet og Eiendomsfondet så kunne forbundet i vårens tariffoppgjør tatt ut samtlige medlemmer tilsluttet tariffavtalen med Finans Norge, i streik i 31 virkedager med 100 prosent lønn. Kostnaden per virkedag ville vært 31 millioner kroner, og én måneds streik har en samlet kostnad på 680 millioner kroner. 

Ifølge Finansfokus.no er Finansforbundet den fjerde rikeste fagorganisasjonen i Norge, målt etter total egenkapital.

Storebrands globale fossilfrie aksjefond har gitt 14 prosent avkastning til Finansforbundet i første halvdel av 2021, men det er egenkapitalbevis i Eika som har vært mest lønnsom for fagforeningen.

– Eika egenkapitalbevis har vært den mest lønnsomme enkeltpasseringen første halvår. Her har vi plassert 60 millioner kroner og oppnådde en avkastning på hele 21 prosent, forteller sjeføkonom i Finansforbundets investeringskomité, Sven Eide til Finansfokus.no.

I første halvår 2021 var avkastningen på forvaltningen av Konfliktfondet 5,9 prosent. Avkastningen i kroner i de første seks månedene ble på 55,4 millioner kroner. Aksjeandelen lå på 41,2 prosent.  Samlet har forbundets aksjeportefølje gitt en avkastning på 13,3 prosent i første halvår.

– Forbundets solide økonomi gir oss større handlefrihet der vi kan gi medlemmene våre enda bedre tilbud enn det vi ellers kunne gjort. Etter vedtak fra landsmøtet kan vi bruke deler av avkastningen i driften av forbundet for å gi medlemmene gode fordeler uten nødvendigvis å øke kontingenten. Finansforbundet har en av landets laveste fagforeningskontingenter, sier direktør Finansforbundets investeringskomité, Runar Wilhelm Henriksen til Finansfokus.no.

Hovedtillitsvalgte i Sparebank 1 Modum har kjent til fusjonsplanene i ett år: – Vår viktigste oppgave framover blir å berolige våre kolleger

Sparebanken Sogn og Fjordane hadde høyere ambisjoner enn det nettbanklevreandørene klarte å levere: – Vi utviklet vårt eget system

Danske Bank om tilfredshetsfallet: – Gjenspeiler ikke den banken vi ønsker å være 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også