Toppøkonomer ber Norge melde Oljefondet inn i FNs investorallianse for globale nullutslipp

Mener Norge kan sette et eksempel for andre land med statseide fond.
Oljefondssjef Nicolai Tangen må styrke arbeidet med klimarisiko, foreslår et ekspertutvalg nedsatt av Finansdepartementet. | Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Oljefondssjef Nicolai Tangen må styrke arbeidet med klimarisiko, foreslår et ekspertutvalg nedsatt av Finansdepartementet. | Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
NTB

Oljefondet må innføre krav om nullutslipp fra selskapene det investerer i for å redusere faren for store klimarelaterte tap, mener ekspertutvalg ledet av Martin Skancke.

Forslaget blir godt mottatt av flere miljøvernere og økonomer, som mener at Oljefondet bør ha samme mål for sine investeringer som resten av landet. Norge har skrevet under på Parisavtalen og legger opp til å være et lavutslippssamfunn i 2050, skriver E24.

– Jeg syns det er sterkt av ekspertgruppen å tolke mandatet såpass bredt at de også går inn for et nullutslippsmål, sier seniorøkonom Håvard Halland i OECD.

I sommer stod han i spissen for en gruppe toppøkonomer som ba Norge vise lederskap og melde Oljefondet inn i Net Zero Asset Owner Alliance under klimatoppmøtet COP26 i høst. Denne alliansen har FN i ryggen, forvalter om lag 6.600 milliarder dollar i investeringer og har mål om nullutslipp i sine porteføljer innen 2050.

Klimamøtet COP26 avholdes i Glasgow i Skottland i november.

Finansministeren: Oljefondet er tjent med at vi når målene i Paris-avtalen 

Oljefondet tjente en halv milliard på egen tabbehandel

25 år med oljefondet: – Norge er blitt rikere enn mange tror 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også