Etterlengtet venturekapital-lov trer i kraft i Norge i august

Regjeringen har utstedt en midlertidig forskriftsendring som gjør det mulig å opprette såkalte EuVECA og EuSEF-fond i Norge. Det gir enklere registrering og lettere tilgang på kapital til risikokapitalfond.
Finansminister Jan Tore Sanner (H). | Foto: Terje Bendiksby / NTB
Finansminister Jan Tore Sanner (H). | Foto: Terje Bendiksby / NTB

Finansdepartementet skriver i en pressemelding at det gjennom en midlertidig forskriftsendring blir mulig å opprette EuSEF- og EuVECA-fond i Norge fra 1. august.

Den midlertidige forskriftsendringen er gjort fordi forordningen ikke kan bli en fast del av EØS-avtalen før Island og Lichtenstein har løftet sine konstitusjonelle forbehold. Dette vil forhåpentlig skje i løpet av året.

Det er langt fra alle som har hørt om EuVECA og EuSEF. Spesielt EuVECA er det mange risikokapitalister og gründere som har ventet på. Kort fortalt åpner denne forordningen for en mer fleksibel modell for risikokapital og lar også en større gruppe investorer ta del i denne typen investeringer.

For eksempel kreves det ikke en egen konsesjon fra Finanstilsynet som forvalter for alternative fond for å yte risikokapital til virksomheter med mindre enn 500 ansatte lenger, men man må fortsatt være registrert.

EuVECA-fond kan også hente kapital fra ikke-profesjonelle investorer i hele EU/EØS. Minimum startkapital for slike fond er 50.000 euro og man må ha en god virksomhetsstyring.

Dessverre for finansbransjen er fintech-selskaper, eller andre selskaper som opererer innen finans, unndratt fra å få midler fra slike fond.

Finanstilsynet i Storbritannia forbyr ledende krypto-aktør

Dette gjelder for registrering av vaksinerte og smittede

Dette blir prisen for å ikke ha pensjonen på plass 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også