FinansWatch

Dette gjelder for registrering av vaksinerte og smittede

Til tross for at nye arbeidsmetoder har fått fotfeste er det mange arbeidsgivere som forbereder seg på å åpne opp kontorene og ta folk tilbake fra hjemmekontor igjen etter sommeren. Da kan det også være fristende å vite hvem som er vaksinert og hvem som har vært smittet.

Therese Høyer Grimstad er jurist i Finans Norge. | Foto: Jörgen Skjelsbæk (bakgrunn), Finans Norge (innfelt)

Samfunnet skal åpnes igjen og man venter at vi kan begynne å jobbe mer som normalt igjen i løpet av eller etter sommeren. Men tiltakene er ikke slutt ennå og de kan fortsatt opprettholdes videre dersom smitten utvikler seg i feil retning enkelte steder.

For arbeidsgivere betyr det at man må forholde seg til at enkelte arbeidstakere er vaksinert eller beskyttet, andre ikke.

– Kartlegging av hvilke ansatte som er vaksinert eller smittet anses som et kontrolltiltak og kan kun innføres når dette har saklig grunn i virksomhetens forhold og det ikke innebærer en uforholdsmessig belastning for arbeidstakeren i tråd med arbeidsmiljøloven § 9-1, sier advokat Therese Høyer Grimstad i Finans Norges arbeidslivsavdeling på Finans Norges nettsider.

Helseopplysninger, som det er snakk om her, er blant de mest sensitive opplysningene vi har, og derfor er det et klart kriterium at det skal dokumenteres behov for slik registrering. Man må spørre seg om det virkelig er viktig for virksomheten å ha denne informasjonen om de ansatte.

Arbeidstilsynet har, ifølge Finans Norge, en generell oppfatning av at vaksinasjonsstatus for de ansatte er et saklig formål, siden det kan bidra til å stoppe smitte og sikre et trygt arbeidsmiljø. Dette gjelder først og fremst virksomheter hvor de ansatte har hyppig nærkontakt med andre.

– For andre arbeidsplasser som vil kunne være mer eller mindre fullstendig digitale og hjemmekontorbaserte, med minimal kontakt mellom personer, så uttaler arbeidstilsynet at innhenting av opplysninger om vaksinasjonsstatus normalt ikke vil være ansett som saklig, sier Høyer Grimstad.   

For finansbransjen sin del, anbefaler Finans Norge sine medlemmer å ikke kartlegge vaksinasjon og smitte, men heller finne mindre inngripende metoder for å sikre arbeidsmiljøet, og tiltak som rammer alle ansatte likt.

Håper radikale grep øker kvinneandelen i ledende finansposisjoner

Finansforbundet: – Bransjen skal passe seg for å ikke bli et opplæringssted

Bank-, forsikring- og finansansatte ønsker hjemmekontor post-korona 

Mer fra FinansWatch

Sparebanken Vest vil vekse i bedriftsmarknaden

Banken meiner Vestlandet vil bli vinnaren i framtidas lågutsleppssamfunn og ser eit stort vekstpotensiale innafor viktige næringar som sjømat, fornybar, maritim, samt prosessindustrien.

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch