Oljefondet vil stemme for å kaste halve styret i Credit Suisse

Credit Suisse har hatt det tøft i 2021, med flere skandaler på kapitalforvaltningssiden. Den siste vil koste aksjonærene 40 milliarder kroner.
Oljefond-sjef Nicolai Tangen. | Foto: Tony Colli/PR
Oljefond-sjef Nicolai Tangen. | Foto: Tony Colli/PR

Credit Suisse har nylig offentliggjort at de må regnskapsføre et tap på 4,4 milliarder sveitsiske franc, eller ca. 40 milliarder kroner, etter å ha lånt penger til hedgefondforvalter Bill Hwang med altfor stor risiko.

Skandalen kommer rett i kjølvannet av saken med Greensill Capital.

I denne saken har forvalter Bill Hwang lånt store summer av flere banker for å investere i derivater, skriver DN. Credit Suisse er blant bankene som ikke gjorde gode nok undersøkelser før de lånte penger til Hwang, og dermed ikke skjønte hvor stor totalrisikoen var. Hwang oppga nemlig ikke til kreditorene hvor store lån han hadde hos konkurrentene.

Resultatet er at aksjekursen har falt 20 prosent, utbyttet er kuttet og Credit Suisse må nå gjøre en emisjon for å hente kapital.

Dermed har Oljefondet fått nok.

– Vi har stemt mot risikoutvalget i styret til Credit Suisse som en følge av svak risikohåndtering i forbindelse med Greensill- og Archegos-sakene. – Dette er i tråd med våre offentlige stemmeretningslinjer, der vi sier at vi ikke vil støtte gjenvalg av et styremedlem, eller hele styret, hvis selskapet har hatt vesentlige mangler knyttet til selskapsstyring, risikoovervåkning eller rapportering, eller brutt aktsomhetsplikten overfor selskapet, skriver Nbims kommunikasjonssjef Marthe Skaar i en epost til DN.

Seks av ti styremedlemmer på gjenvalg, de som utgjør bankens «risikokomite» er de som NBIM ikke ønsker gjenvalgt.

Dfind: Kulturen avgjør om selskapene i finans klarer å tilpasse seg

Finanstilsynet: Analyser kan være innsideinformasjon

Finansforbundets bærekraftsrapport vil gjøre bransjen til et nav i omstillingen  

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også

MEST AV DE NORSKE: Henrik Høye, adm. dir i Protector Forsikring topper lønnslisten blant lederne av de norske forsikringsselskapene. | Foto: Protector Forsikring

Dette tjener forsikringstoppene

For abonnenter