Finanstilsynet: Analyser kan være innsideinformasjon

Etter kritikken mot Arctic Securities den siste tiden har Finanstilsynet i praksis konkludert med at finansielle analyser kan være innsideinformasjon.
Foto: Arctic Securities/PR
Foto: Arctic Securities/PR

Meglerhuset Arctic Securities har vært i Finanstilsynets søkelyst i det siste fordi enkelte av deres analytikere handlet aksjer i selskaper de hadde positive, men ikke ennå publiserte analyser av.

Dette har Finanstilsynet kritisert og bedt Arcitc Securities forhindre at kan skje i fremtiden. Saken har kommet til overflaten etter oppslag i Dagens Næringsliv.

Avisen har også spurt Finanstilsynet om adferden i Arctic Securities kan være ulovlig.

– Forestående aksjeanalyser kan etter omstendighetene være innsideinformasjon, skriver underdirektør Geir Holen for markedstilsyn i Finanstilsynet i en epost til DN.

Ifølge den nye markedsmisbruksforordningen som trådte i kraft ved årsskiftet vil innsideinformasjon omfatte ikke bare potensielt kursdrivende informasjon ansatte i selskapet sitter på, men også «synspunkter fra en anerkjent markedskommentator eller institusjon».

Akademisk støtte

Denne tolkningen fra Finanstilsynet støttes av andre, for eksempel professor Morten Kinander ved Institutt for rettsvitenskap ved Handelshøyskolen BI.

Han påpeker også at strafferammen for innsidehandel er seks års fengsel.

Også NHH-professor Karin Thorburn støtter tolkningen og sier at analyser kan være innsideinformasjon og at det derfor er ekstra viktig å holde analyseavdelingen, meglerne og rådgiverne adskilt i slike selskaper.

Finanstilsynet utvider inspeksjonen av Arctic Securities

Finanstilsynet kritiserer Arctic Securities

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også