Finanstilsynet kritiserer Arctic Securities

Mener meglerhuset ikke har gjort nok for å sikre at innsidehandel ikke skal forekomme internt.
Illustrasjonsbilde. Arctic Securities blir kritisert av Finanstilsynet for å ikke ha hindret sine analytikere i å handle aksjer i selskaper de selv analyserer. | Foto: Arctic Securities/PR
Illustrasjonsbilde. Arctic Securities blir kritisert av Finanstilsynet for å ikke ha hindret sine analytikere i å handle aksjer i selskaper de selv analyserer. | Foto: Arctic Securities/PR

Finanstilsynet har gjennomført en særskilt undersøkelse av meglerhuset Arctic Securities med henblikk på å se om det har vært mulig for selskapets ansatte å handle aksjer i selskaper de også analyserer.

Undersøkelsen ble blant annet utført etter avisoppslag i Dagens Næringsliv.

Finanstilsynet konkluderer med at det har vært mulig for meglerne i Arctic Securities å reagere på interne analyser av selskaper før resten av markedet fikk den samme informasjonen.

«Det er Finanstilsynets konklusjon i denne saken at Foretaket ikke har sørget for å ha på plass rutiner og prosedyrer for å sikre at finansanalytikere, med kunnskap om sannsynlig tidspunkt for offentliggjøring eller innholdet i en investeringsanalyse, ikke handler for egen eller andres regning i finansielle instrumenter som omfattes av investeringsanalysen før mottakere av analysen har hatt rimelig mulighet til å vurdere og handle ut fra innholdet», skriver tilsynet i rapporten.

Tilsynet kritiserer også Arctic Securities for ikke å ha innrettet selskapets rutiner slik at risikoen for interessekonflikter minimeres.

Arctic Securities har i etterkant av undersøkelsene gjennomført flere tiltak for å hindre at det kan stilles spørsmål ved analytikernes integritet.

Sakens utspring er avisdekning, blant annet i DN, om at Arctic Securities analytikere selv handlet aksjer i selskaper de hadde analyser på, før analysene ble gjort kjent for markedet og Arctics kunder. Seks Arctic-analytikere satt på et tidspunkt på aksjer i selskaper de selv jobbet med å analysere.

Ulike regler for norske aksjemeglere

DN: Finanstilsynet undersøker alle egenhandler til Arctic-ansatte

Borea-fond har flerdoblet forvaltningskapitalen  

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også