FinansWatch

KLP Kapitalforvaltning: – Indeksfondene er ikke med på å kjøre boblene

Administrerende direktør i KLP Kapitalforvaltning Håvard Gulbrandsen satser tungt på indeksfond. Han er uenig med forvalterne som mener det er dumt å ha denne typen aksjefond.

Administrerende direktør i KLP Kapitalforvaltning, Håvard Gulbrandsen. | Foto: PR

Administrerende direktør i KLP Kapitalforvaltning, Håvard Gulbrandsen, mener ifølge Finansavisen at det er en misforståelse at indeksfond blindt følger vektingen.

– Noen aktive forvaltere sier at det er dumt å ha indeksfond fordi de må kjøpe og selge når selskaper går ut og inn av indekser. Det er argumenter jeg aldri har skjønt. Indeksfond implementerer dette på en måte som gjør at de ikke kjøper på topp og selger på bunn. Man vil time dette og prøve å gjøre det på en god måte. Man må ikke kjøpe samme dag som aksjen tas opp, sier Håvard Gulbrandsen til Finansavisen.

KLP er store på indeksfond, og Gulbrandsen mener det er en styrke å ha bred eksponering som følger indeksen.

– Indeksfond må ikke kjøpe og selge etter hvert som kurser stiger og synker. Er fondet investert i aksjen, har man vektingen man skal ha også om det kommer voldsomme kursoppganger. Indeksfondene er ikke med på å kjøre boblene ved å kjøpe seg opp eller ned når kursene endres, sier Gulbrandsen til Finansavisen.

Et indeksfond bygger på aksjer som allerede er tatt opp i en underliggende indeks. For eksempel kan det være hovedindeksen eller OBX-indeksen på Oslo Børs. Det kan også være egne bransjeindekser.

KLP Kapitalforvaltning solgte seg dog nylig ut av Game stop som var en del av deres small cap-indeks, som tar seg av selskaper med lav markedsverdi.

– Vi har solgt oss ut av Game Stop som er i small cap-indeksen vår, og det er et eksempel på at i noen ekstreme tilfeller går vi ut av aksjer som er presset ekstremt høyt på bakgrunn av en short-skvis. Den veide da ikke mer enn 0,15 prosent av indeksen, sier Gulbrandsen.

Andreassen: – Småsparere i ulveflokk er i stand til å ta knekken på ethvert hedgefond 

Spareavtaler i aksjefond økte med 63 prosent i 2020

Derfor selges Holbergfondene: – Ønsker en eier som styrker selskapet for fremtiden og videre vekst, men som bevarer identiteten 

Mer fra FinansWatch

Les også

Relaterte

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch