FinansWatch

Kjøpte aksjefond for nesten en milliard kroner i desember

Nordnet melder at deres fondskunder har kjøpt aksjefond for nesten en milliard kroner i desember.

Bjørn Erik Sættem er spareøkonom i Nordnets. | Foto: Nordnet

– Dette er den nest beste måneden for fondskjøp i Nordnets historie i Norge, kun slått av foregående måned, uttaler spareøkonom Bjørn Erik Sættem i en pressemelding.

I desember nettokjøpte Nordnets kunder fond for 1.009 millioner kroner.

Slik fordeler det seg: 996 millioner kroner i aksjefond, 18 millioner kroner i rentefond og 5 millioner kroner i kombinasjonsfond.

3 av 10 fond var grønne fond. Storebrand Fornybar Energi og Handelsbanken Bærekraftig Energi er de to mest kjøpte fondene, som begge investerer i spesielt bærekraftige og grønne selskaper innenfor for eksempel solkraft, vindkraft, hydrogen og vannkraft. 

– Begge disse fondene har nytt godt av reprisingen av fornybar-sektoren i år. Det er sjelden at aksjefond stiger med over 100 prosent på ett år, men det er tilfellet for både Storebrand Fornybar Energi og Handelsbanken Bærekraftig Energi, sier Sættem.

– Men husk på at et fond eller en sektor som har steget med 100 prosent på ett år, også har stor fallhøyde. Slike spisse bransjefond bør være krydder i en diversifisert portefølje, hvor globale indeksfond bør utgjøre fundamentet, understreker han. 

Odin Eiendom og DNB Health Care på salgstoppen, men med mindre volum enn fondene på kjøpstoppen.

– Odin Eiendom byttet forvalter i sommer, noe som ofte er et salgssignal, siden det tar tid for en ny forvalter å komme inn i jobben. DNB Health Care har levert mindreavkastning mot referanseindeksen de to siste årene, og det gjør nok en del andelseiere utålmodige, forklarer Sættem.

Gründer mener DNBs salg av de dyreste pensjonspakkene setter profitt foran kundenes beste

DNB SMB er årets fondsvinner

Dette kjennetegnet finansbransjen i 2020 

 

Mer fra FinansWatch

Les også

Relaterte

Siste nytt

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch