Finanstilsynet: Britiske fond må avvikles om de ikke har rett tillatelse før nyttår

Når overgangsperioden til Bexit går ut ved nyttår kan britiske fond som har vært markedsført i Norge bli tvunget til å avvikles om de ikke har de riktige tillatelsene i tide.
Overgansperioden for Brexit ender ved nyttår. Det kan skape trøbbel for fondsforvaltere som er dårlig forberedt. | Foto: Daniel Leal-Olivas/AFP / AFP
Overgansperioden for Brexit ender ved nyttår. Det kan skape trøbbel for fondsforvaltere som er dårlig forberedt. | Foto: Daniel Leal-Olivas/AFP / AFP

Finanstilsynet skriver i en melding tirsdag at britiske foretak som «fra og med 1. januar 2021 ønsker å markedsføre fond i Norge må sørge for at det foreligger nødvendig tillatelse eller avvikle virksomheten».

Ved nyttår går overgangsperioden for Brexit ut, og britiske fondsforvaltere som ikke har de riktige tillatelsene i orden i tide vil bli klassifisert som «tredjeland» i stedet for EØS-land. For EØS-land gjelder direktivene UCITS og AIFM, men disse dekker ikke land utenfor EØS.

Fond som allerede markedsføres i Norge kan gå gjennom en forenklet søknadsprosess, skriver Finanstilsynet i sin veileder. Fond som er etablert i EØS, men som forvaltes fra Storbritannia vil også omfattes av regelendringen.

Naturlig nok vil også alle nye fond som etableres i Storbritannia bli behandlet som utenfor EØS.

Fond som skal markedsføres mot ikke-profesjonell investorer må følge reglene i verdipapirfondloven § 9-4, mens fond som markedsføres mot profesjonelle investorer må følge AIF-lovens § 6-5 eller 6-4.

Carneo vil kjøpe seg inn i Norge

Undersøkelse: Fondsforvaltere ignorerer mangfold internt

Storebrand proklamerer enda en ny bærekraftsseier

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også