Aktivt forvaltede fond slår indeksfond i koronatiden – men bare i Norge

– De norske aktivt forvaltede fondene har tendert å gjøre det bedre enn indeksfondene. På det globale markedet er det omvendt, sier administrerende direktør Ketil Myhrvold i Morningstar.
Oversikten fra Morningstar viser at aktivt forvaltede norske fond gikk på den største smellen da koronakrisen traff. | Foto: PR: Scanpix
Oversikten fra Morningstar viser at aktivt forvaltede norske fond gikk på den største smellen da koronakrisen traff. | Foto: PR: Scanpix

Tall fra Morningstar viser at aktivt forvaltede norske fond gikk på den største smellen da koronakrisen traff, men at de også gjorde det best da markedene kom tilbake. De aktivt forvaltede fondene har gjort det best i årets seks første måneder, også når honorarkostnader er tatt med i regnestykket.

– De norske aktivt forvaltede fondene har tendert å gjøre det bedre enn indeksfondene. På det globale markedet er det omvendt, sier administrerende direktør Ketil Myhrvold i Morningstar til Dagens Næringsliv.

Siden 2010 har aktive norske fond gitt en årlig snittavkastning på 9,27 prosent, mens indeksfond har gitt 8,89 prosent. For globale fond er det motsatt, der indeksfond i snitt har en årlig meravkastning på 1,74 prosentpoeng sammenlignet med aktivt forvaltede fond.

– Det at de norske forvaltede fondene gjør det bra på det norske markedet, skyldes at de kjenner det norske markedet godt. De sitter litt lenger fra det globale markedet, så da blir det litt tøffere «bets» globalt, sier Myhrvold i Morningstar.

I 2007 sto indeksfond for 15 prosent av det globale markedet for aksjefond. I dag utgjør indeksfond 44 prosent av markedet. Alfred Berg Gambak er det norske fondet som har hatt best avkastning de siste ti årene, med en årlig avkastning på 13,7 prosent siden 2010.

Konserndirektør Alexander Opstad i DNB Markets: – Det stormet som verst i finansmarkedene og vår operasjonelle kapabilitet gikk ned

Kron og Akademikerne Pluss lager ny pensjonsavtale  

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også