Store vannskader på samisk vgs: Uavklart hvem som tar regningen

Vannskader til over 500 000 kroner skal utbedres ved Samisk videregående skole i Karasjok.
VANNSKADER: Større mengder vann har rent inn i samisk videregående skole i Karasjok og forårsaket store vannskader. | Foto: Statsbygg
VANNSKADER: Større mengder vann har rent inn i samisk videregående skole i Karasjok og forårsaket store vannskader. | Foto: Statsbygg

Store mengder med regn har ført til at taknedløpene i skolebygget har sklidd fra hverandre og resultert i vannlekkasje, skriver lokalavisen iFinnmark. Vannskadene har resultert i fuktskader i gulv og vegger i flere rom.

Ingeniørselskapet Rambøll Norge AS mener skaden skyldes håndverksfeil fra rehabiliteringsarbeid som ble gjort i 2019. I tilsynsrapporten kommer det fram at taknedløpene har sklidd fra hverandre, fordi klamring av innvendig taknedløp angivelig skal være mangelfull og «ikke fagmessig utført».

Det var Karasjok VVS AS som i 2019 sto for monteringen av taknedløpene, hvor skaden oppsto. KulturminneCompagniet AS var hovedentreprenør. Leif Kulseng hos byggherre Statsbygg er i dialog med totalentreprenøren om situasjonen.

Rådførte seg med forsikringsselskapet

Daglig leder i hovedentreprenørselskapet KulturminneCompagniet AS, Bård Strømgren, mener det er Statsbygg eller underleverandøren Karasjok VVS som er ansvarlige for lekkasjen. Han henvendte seg til advokatfullmektig Christian Holand Nordahl i Fremtind Forsikring AS for en faglig vurdering av ansvarsforhold.

I en e-post til Strømgren, forklarer advokaten at eier av bygget trolig kunne ha avverget hele skaden og skadeomfanget ved å utbedre mangler ved det første mindre lekkasjetilfellet i juli. Fordi det ikke ble gjort, er det mulig at skadelidte har medvirket til skaden, står det videre.

Etter forsikringsselskapets syn, vil retten til å kreve erstatning derfor falle bort.

– Det er først og fremst en uheldig sak. Da jeg fikk høre om lekkasjene syntes jeg det var ubehagelig. Det var viktig for oss å avklare ansvarsforhold så raskt som mulig. Nå er vi mer komfortable, sier Strømgren til iFinnmark.

Skulle tatt grep med en gang

På bakgrunn av forsikringsselskapets vurdering, antar Strømgren at lekkasjen var forårsaket av en svakhet knyttet til arbeidet underleverandøren utførte.

– I tillegg er det noen uheldige omstendigheter knyttet til Statsbyggs umiddelbare oppfølging da skaden først oppsto. Det gjør det vanskeligere å peke på oss når det kommer til følgeskader. Ansvarsforholdet ville vært tydeligere hvis det ble tatt grep med en gang, fastslår Strømgren.

Videre påpeker han at KulturminneCompagniet er involvert fordi hendelsen oppsto etter deres leveranse til Statsbyggs bestilling.

– Ved et eventuelt krav fra Statsbygg mot oss som kontraktspartner, vil vi naturlig ta dette videre til utførende firma som var vår underentreprenør, sier Strømgren.

Vil avvise krav

Daglig leder i underleverandøren Karasjok VVS, Eila Terese Paltto, mener årsaken til lekkasjen skyldes forhold som selskapet ikke svarer for.

– I den grad krav blir rettet mot oss, vil de avvises og saksbehandles på vanlig måte av oss og vårt forsikringsselskap, sier Paltto.

Listen over reparasjonsbehov etter skaden har vært lang, totalprisen vil komme på 557.531 kroner, og det er entreprenøren SRU Bygg AS som står for arbeidet. Men hvem som skal betale, er ennå uavklart.

– Den diskusjonen må vi ta seinere. Nå legger Statsbygg ut for kostnadene, men vi vurderer hvordan vi skal ta det videre med totalentreprenøren, sier Leif Kulseng i Statsbygg.

Advarer borettslag mot å utsette vedlikehold

Første snøfall: Frykter flom og ulykker på krevende nullføre

If forsikring: – Få skader sammenlignet med 2014

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også