Første snøfall: Frykter flom og ulykker på krevende nullføre

Det kan bli dyrt å bli stoppet uten skikkelige vinterdekk, advarer Fremtind, som også gjør oppmerksom på flomfare mange steder i Norge.
Therese Hofstad-Nielsen er skadeforebygger i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB. | Foto: Fremtind
Therese Hofstad-Nielsen er skadeforebygger i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB. | Foto: Fremtind

Forsikringsselskapet Fremtind opplever hvert år at bilistene får problemer ved første snøfall, og skademeldingene etter siste dagers snøfall har begynt å komme inn. Nå som det meldes om nedbør som gradvis går fra snø til regn flere steder, fryktes det flere ulykker på veiene.

– Regn som fryser gir vanskelige kjøreforhold. Vi registrerer alltid mange skader på dager med nullføre. Avpass farten, hold god avstand til bilen foran, la mobilen ligge og sørg for å ha på gode vinterdekk, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind.

Dyr uaktsomhet

Bilister som kjører uten tilstrekkelig veigrep i forhold til føre risikerer politianmeldelse.

– Hovedpoenget er at du som bilist selv har ansvar for å ha tilstrekkelig veigrep i forhold til føre. Ofte blir snøfall varslet i god tid, sier skadeforebyggeren.

Hvis forsikringsselskapet mener du har opptrådt grovt uaktsomt, risikerer du avkorting med opptil 30 prosent.

Fare for flom

Fra tirsdag kveld er det også meldt om flomfare for Skagerakkysten fra Lindesnes til Telemark. Det kan føre til lokale oversvømmelser og risiko for vanninntrenging.

– Har du vært rammet av flom og tilbakeslag i rør grunnet store vannmengder tidligere, bør du være ekstra på vakt nå. Det gjelder både de som bor i utsatte strøk nær elvebredder og innsjøer og personer som bor i byer hvor styrtregnet trenger inn, sier Hofstad-Nielsen.

– Vi kan si at bakken blir «mettet» av vann – og det forsøker å finne nye veier. Viktigste tiltak er å rydde bort ting, skrot og kvister fra hagen som lett kan blir tatt av vannmasser. Se også til at avløp og kummer ikke blir demmet opp, og sørg for at vannet har fritt leide inn i avløpskummene, sier skadeforebyggeren.

Vann i kjellere

Overfylte kjellere har blitt et vanlig problem ved store nedbørsmengder. Fjern derfor verdifulle gjenstander fra kjeller og garasje.

– I det minste bør du få gjenstander opp fra bakken eller i vanntette beholdere. Hold dører og vinduer til kjeller lukket, sier Hofstad-Nielsen.

Som huseier er du pliktig til å gjøre forebyggende tiltak mot skader som kan inntreffe der du bor. Etter loven er alt som er forsikret mot brann også forsikret mot naturskade, men som huseier er du nødt til å ta noen grep, advarer Fremtind.

Mindre forsikringsselskaper: Best på skadehåndtering

Tryg: Voss viser hvor vanskelig flomsikring kan være

KLP krever penger fra kommune etter vannskader på teater

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også