Frende om svindel: – Det nye er hvor mye de vet om deg

Svindelsaker er noe forsikringsbransjen jobber med til daglig, og Frende forsikring mener nå de ser flere eksempler på en type svindel den siste tiden.
Illustrasjonsfoto. | Foto: VMware
Illustrasjonsfoto. | Foto: VMware

Frende forsikring skriver i en pressemelding at man nå blir svindlet av sine nærmeste. Det er ikke noe nytt at svindlerne utgir seg for å være noen andre, men det som er nytt er hvor mye informasjon svindlerne sitter på.

Det nye er hvor mye de vet om deg og som kan få deg til å bite på. Frende har sett flere eksempler på sleipe svindelforsøk den siste tiden, skriver de i pressemeldingen.

– Vi er engstelige for dem vi er glade i og det prøver svindlerne å utnytte. Det er lett å gå i fella, sier IT-sikkerhetsansvarlig Tron Ingebritsen i Frende forsikring.

Svindleren utgir seg for å være en sønn eller datter fra et ukjent telefonnummer, som trenger hjelp, via lånt telefon. Der trenger de for eksempel penger overført på Vipps fordi telefonen er ødelagt, mens andre får meldinger fra en søster eller bror over Messenger, opplyser markedsansvarlig Tina Jerstad i Tenerity, et selskap som hjelper folk som har blitt rammet av ID-tyveri.

Det er her informasjonen til svindlerne kommer inn. De har kapret kontoen, og kan analysere språket og emojibruken, slik at det fremstår som en oppriktig melding.

– Neste steg for svindleren er å be deg om hjelp. Gjerne på et tidspunkt du er travel på jobb, eller i ferd med å legge minsten om kvelden, sier Jerstad.

En undersøkelse gjort av Norstat for Frende viser at to av tre nordmenn er redde for å bli svindlet på nettet, og to av tre sier de kunne latt seg lure av falske nettbutikker.

Skatteetaten ser økt risiko for økonomisk kriminalitet fremover

Cyberangrep mot bank- og finanssektoren økte med over 1300 prosent

DNB har tidoblet antallet ansatte som jobber mot hvitvasking: – Maskinlæring hjelper oss å fjerne «falske saker» 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også