Skatteetaten ser økt risiko for økonomisk kriminalitet fremover

Pandemien har påvirket det meste av samfunnet, også den økonomiske kriminaliteten. Selv om de kriminelle må sies å være gode på digitalisering, vil det bare bli enda mer digitalbasert svindel og kriminalitet fremover, viser etatens siste risikorapport.
Skattedirektør Nina Schanke Funnemark. | Foto: Skatteetaten
Skattedirektør Nina Schanke Funnemark. | Foto: Skatteetaten

Skatteetatens etterretningsmiljø har kikket nærmere på hvordan pandemiens endringer på samfunnet har påvirket risikobildet for økonomisk kriminalitet.

– Trusselvurderingen gir indikasjoner på at gjenåpningen av Norge kan medføre økt risiko på for skatte- og avgiftskriminalitet og annen økonomisk kriminalitet. Skatteetatens tillit avhenger av at vi evner å være i forkant og identifisere trusler og muligheter som ligger foran oss. Men tillit avhenger også av åpenhet. Derfor forteller vi nå om mulige trusler mot samfunnet slik at vi i fellesskap kan hindre økonomisk kriminalitet, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark i en pressemelding.

En av tingene Skatteetaten venter vil øke er misbruk av andres BankID. Under temaet Kriminelle nettverk sier Skatteetaten at digitale og grenseoverskridende kriminelle nettverkt vil øke sin innsats innen systematisert og nettverksbasert kriminalitet. Aktørene er ofte multikriminelle, altså at de ikke spesialiserer seg på én type kriminalitet.

Skatteetaten ser også at bruken av profesjonelle tilretteleggere øker. Disse er gjerne advokater, regnskapsførere eller andre med roller i finans. Slike tilretteleggere har sannsynligvis allerede lagt til rette for kriminelle aktører ved bedrageri av tilskuddsordninger.

De samme tilretteleggerne ventes nå å fortsette sin tjeneste med å skjule midler og reelle eierskap ved konkurser. Bevisste konkurser basert på å først skaffe seg midler gjennom støtteordninger og deretter bruke betalingsutsettelser til å gå konkurs er en annen trend Skatteetaten viser til.

Hele trusselvurderingen kan lastes ned hos Skatteetaten.

Cyberangrep mot bank- og finanssektoren økte med over 1300 prosent

DNB har tidoblet antallet ansatte som jobber mot hvitvasking: – Maskinlæring hjelper oss å fjerne «falske saker»

Mann tiltalt for grov hvitvasking av midler fra koronabedrageri 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også