SpareBank 1 Finans Nord-Norge fikk fullt medhold i lagmannsretten

Advokatfirmaet Kluge er dømt til å betale 113 millioner i erstatning for uaktsom rådgivning.
Sparebank 1 Finans Nord-Norge fikk fullt medhold i Borgarting lagmannsrett. | Foto: Berit Roald / NTB
Sparebank 1 Finans Nord-Norge fikk fullt medhold i Borgarting lagmannsrett. | Foto: Berit Roald / NTB

Det skriver Rett24.

Etter at Sparebank 1 Finans Nord-Norge tapte i tingretten, ble det fullt medhold i Borgarting lagmannsrett. Dermed holdes advokatfirmaet Kluge, med forsikringsselskapene Allianz og Zürich, ansvarlig for et tap på 112,9 millioner. Med forsinkelsesrente fra 2017 utgjør dette snaut 155 millioner kroner, skriver avisen.

SpareBank 1 Nord-Norge kjøpte i 2013 et helikopter som ble leaset til selskapet CHC. Etter leasingperiodens slutt var tanken å selge helikopteret på det åpne markedet. For å unngå risiko knyttet til salgsprisen tegnet banken en restverdiforsikring som betydde at forsikringsselskapet skulle dekke mellomlegget om salgsprisen kom under et visst nivå.

Men Rett24 skriver at det var her stridens kjerne lå, for forsikringsavtalen inneholdt en klausul om at forsikringen ikke gjaldt dersom CHC skulle bli insolvent. Avisen skriver videre at det var akkurat det som skjedde og banken ble sittende med et helikopter ingen ville betale mer enn småpenger for og forsikringen dekket ingenting.

Lagmannsretten mener Kluge, som bistod banken da avtalen ble inngått, ikke gjorde banken tilstrekkelig oppmerksom på insolvensunntaket i forsikringen. Lagmannsretten mener også at banken mest sannsynlig ikke ville inngått avtalen om de hadde skjønt risikoen. Kluge ble derfor dømt til å betale 113 millioner kroner i erstatning for uaktsom rådgivning.

Dommen er eventuelt rettskraftig etter en måned.

Beløpet vil ikke bli
resultatført før dommen er rettskraftig, opplyser banken.

I 2019 ble Kluge dømt til å betale 75 millioner kroner i erstatning til Sparebank 1 SR-Bank i en lignende sak. Bankens uaktsomhet gjorde at erstatningen da ble avkortet med 60 prosent.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også