FinansWatch

Svindlet forsikringsselskap for nærmere én million kroner

En mann i 50-årene fra Vestlandet må sone ett år og tre måneder i fengsel etter å ha svindlet DNB Livsforsikring og Nav.

Hordaland tingrett. | Foto: Gorm Kallestad/NTB

I en fersk dom fra Hordaland tingrett går det fram at mannen i perioden fra mai 2013 til mars 2017 unnlot å informere DNB Livsforsikring om at han var i full jobb, mens han mottok uføreforsikring, som ga månedlige utbetalinger.

«Han forledet dermed forsikringsselskapet til å utbetale ham til sammen kroner 832 103 han ikke hadde krav på samt innvilget ham betalingsfritak på forsikringsavtalen på til sammen kroner 149 778. Samlet tap for DNB Livsforsikring i perioden var på kroner 980 587», heter det i dommen.

Mannen fikk også utbetalt over 1,2 millioner kroner i uførepensjon fra Nav, som han heller ikke hadde krav på da han jobbet fullt.

Da mannen begynte å motta uførepensjon og månedlige summer fra forsikringsselskapet var han 100 prosent ufør, og hadde krav på utbetalingene. I 2008 startet han soningen av en dom på to år og tre måneder, blant annet for grovt bedrageri. Han fikk mot slutten av soningen mulighet til å jobbe i en bedrift, og etter hvert fikk han gjennomføre straffen utenfor fengslet, samtidig som han jobbet for nevnte bedrift. Han fortsatte å jobbe i denne bedriften da han ble prøveløslatt i mars 2013, og det er altså fra denne perioden retten mener er startpunktet for de straffbare forhold. Arbeidsforholdet til mannen opphørte 1. mars 2017 etter at han ble avskjediget på grunn av mistanke om straffbare handlinger.

Hovedforhandling i saken ble holdt fra 25. mai til 28. mai, og tiltalte erkjente seg ikke skyldig.

I sin forklaring hevdet mannen at både Nav og DNB hadde mulighet til å innhente opplysninger fra andre, slik at det har vært mulig å bringe de faktiske forhold på det rene. Han hevdet også at han ikke villedet med vilje. Retten er imidlertid uenig.

«Retten finner etter en samlet bevisvurdering at tiltalte systematisk har forledet både Nav og DNB, gjennom å fortie at han i realiteten arbeidet i 100 % stilling, og at han derved fikk utbetalt ytelser han ikke hadde krav på», heter det i dommen.

Mannen er derfor av Hordaland tingrett dømt til ett år og tre måneder for forholdene, og må i tillegg betale en erstatning på i overkant av 1,2 millioner kroner til NAV. Saksomkostninger dømmes ikke.

Når det gjelder erstatningen til DNB Livsforsikring, har dette tidligere blitt behandlet i en sivil sak.

Mannens advokat, Torbjørn K. Sognefest i Elden Advokatfirma, opplyser til FinansWatch at han har ingen kommentar å gi i saken.

Allerede abonnent? Logg inn.

Les hele artikkelen

Få tilgang i 21 dager gratis.
Det krever ikke kredittkort, og det vil ikke gå over til et betalt abonnement etter endt prøveperiode.

  • Adgang til alle låste artikler
  • Motta våre daglige nyhetsbrev
  • Full tilgang i vår app
Der skete en fejl. Prøv venligst igen senere

Få ubegrenset tilgang til FinansWatch for 1360 kr per kvartal.

Abonnér her

Få ubegrenset tilgang for deg og dine kolleger.

Start en gratis prøveperiode for bedriften i dag

Mer fra FinansWatch

Ørskog Sparebank retter fokuset mot Olga-svindel

Banksjef i Ørskog Sparebank kaller det «blodig urettferdig» at bankene skal måtte stå ansvarlig om kundene går imot signert avtale. Nå skal banken gjøre en jobb så Ørskog Sparebank slipper å miste kapital.

Les også

Relaterte

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch