Fremtind bekymret for brannsikkerheten i landbruket

Ifølge Fremtind har én av tre gårdsbruk behov for å oppgradere det elektriske anlegget og forbedre brannsikkerheten.
Illustrasjonsbilde. Fremtind ser at antallet gårdsbranner går ned med økte el-ettersyn med termografering. | Foto: Freddie Larsen / NTB
Illustrasjonsbilde. Fremtind ser at antallet gårdsbranner går ned med økte el-ettersyn med termografering. | Foto: Freddie Larsen / NTB

Forsikringsselskapet Fremtind har kartlagt branner på norske landbrukseiendommer. De to siste årene har det vært 600 større branner på norske gårdsbruk.

Brannene starter som oftest i det elektriske anlegget.

– Mange bønder har behov for å oppgradere både varslingssystem, det elektriske anlegget og slukningsutstyr, sier skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind i en pressemelding.

En tredjedel av bønder Respons Analyse har snakket med for Fremtind oppgir selv at de trenger å oppgradere brannsikkerheten på gården sin. De fleste av disse bor på Sør-Østlandet og i Agder. Det er også en overvekt av bønder med eiendommer over 100 dekar som svarer at det er behov for oppgradering.

– Veldig mange av disse brannene kunne vært unngått med oppgraderte elektriske anlegg. For eksempel et anlegg som tidlig detekterer varmegang og gasser – for deretter å kutte strøm og varsle brannvesen lokalt, sier Nielsen.

Samlet skadeserstatning for branner i bolighus og driftsbygninger var på henholdsvis 517 og 338 millioner kroner.

Det omkom til sammen 852 husdyr i brann i 2020, ifølge Landbrukets brannvernkomité. Dette er vesentlig lavere enn siste 10 års gjennomsnitt som var 6 800 dyreliv i året, men målet er at ingen dyr skal omkomme i brann, skriver Fremtind i meldingen.

Marit Agner Matheson (42) rykker opp – blir ny HR-direktør etter 15 år i Gjensidige

Ser ny trend innen forsikringssvindel 

Eika Forsikring doblet bunnlinjen i frostskadepreget kvartal 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også