Fremtind og If vil ha egen klimatilpasningsminister

Forsikringsselskapene har flere ganger advart regjeringen mot å ta for lett på midler til både flom- og skredsikring. Nå vil de at arbeidet med klimatilpasning skal løftes opp på et høyere nasjonalt nivå.
Turid Grotmoll, konsernsjef i Fremtind, vil ha en egen klimatilpasningsminister.
Turid Grotmoll, konsernsjef i Fremtind, vil ha en egen klimatilpasningsminister.

– Skredet i Gjerdrum er en tragedie som vi som samfunn må dra lærdom av. Selv om NVE gjør en god jobb, er det for lite reguleringskunnskap i mange kommuner. Og i kombinasjon med at arbeidet er kronisk underfinansiert må vi regne med at disse situasjonene oppstår igjen og igjen, sier konsernsjef i Fremtind Forsikring, Turid Grotmoll, til E24.

Hun viser til at både Fremtind, If og flere bransjeorganisasjoner har advart flere ganger mot konsekvensene av å ta for lett flom- og skredsikring.

Ifølge E24 vil derfor Fremtind at klimatilpasning opprettes som eget ansvarsområde på et nasjonalt nivå, og at vi får en egen klimatilpasningsminister. Grotmoll mener at regjeringen må ta et større nasjonalt nivå slik at kommunene er i bedre stand til å ta riktige avgjørelser når det gjelder skred- og flomsikring, men også arealutbyggelse.

– Vi mener myndighetene må jobbe like dedikert med klimatilpasning som de gjør med utslippsreduksjon, sier Grotmoll til avisen.

– Klimameldingen var spekket med gode forslag, men klimaendringene rammer samfunnet allerede i dag. Skredet i Gjerdrum er én av mange påminnelser de siste par årene om at regjeringen må jobbe tettere også med klimatilpasning, sier hun.

Har en ansvarlig minister

Klima og miljødepartementet svarer E24 at dette ansvaret allerede ligger på klima og miljøministeren.

– Arbeidet med klimatilpasning er i aller høyeste grad sektorovergripende og vi må også utveksle erfaringer og samarbeide på tvers av sektorer og forvaltningsnivå. Men ansvaret for å samordne dette arbeidet ligger til klima- og miljødepartementet og Miljødirektoratet, sier Fischer i en epost til E24.

If setter skadeapparatet i beredskap

«Frank» har allerede lagd skader for millionbeløp

Uværet «Frank» kommer – Fremtind og Sparebank 1 Nord-Norge setter krisestab 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også