Kistefos mener Insr-porteføljen blir solgt på billigsalg

Den tredje største aksjonæren i Insr, mener salget av kundeporteføljen til Storebrand er helt forkastelig og oppfordrer aksjonærene til å stemme nei ved mandagens generalforsamling.
Christen Sveaas' investeringsselskap Kistefos vil rive opp beslutningen om å selge Insr kundeportefølje til Storebrand. | Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix
Christen Sveaas' investeringsselskap Kistefos vil rive opp beslutningen om å selge Insr kundeportefølje til Storebrand. | Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix

Det et opplagt til en skikkelig kamp på mandagens generalforsamling. Insr melder om at det er fem ganger så mange forhåndsstemmer og påmeldte som ved en normal generalforsamling. Hva det har å si for Kistefos er ikke kjent.

– Vi mener porteføljen ble solgt for billig og at det ville være urimelig om selskapet ikke fikk en ny sjanse, sier Gunnar Jacobsen, investeringsdirektør i Kistefos i en kort kommentar til FinansWatch.

Han henviser ellers til brevet selskapet denne uken sendte ut til de andre aksjonærene. Der skriver selskapet «Kistefos vil stemme nei til salget på bakgrunn av at verdiene i selskapet etter vår mening er langt høyere enn hva man indikerer å få utav porteføljesalget og oppfordrer andre aksjonærer til å gjøre det samme.»

Billigsalg

Det Kistefos reagerer på er at en portefølje som ble ansett for å være verdt mer enn én milliard kroner rett før Finanstilsynets varsel om at konsesjonen kunne bli tilbakekalt, nå kan bli solgt for en brøkdel av den summen.

I styrets redegjørelse til generalforsamlingen kommer det frem at styret har tro på en salgssum i størrelsesorden 100–175 millioner kroner, eller 0,63–1,18 kroner per aksje.

Det er for lite sett til at selskapet etter en overtegnet emisjon tidligere i sommer ble priset til seks kroner per aksje, mener Kistefos, som eier 8,9 prosent av aksjene.

«Vår oppfatning er derfor at dersom ... Finanstilsynets trussel om å trekke tilbake konsesjonen gjennomføres, vil det medføre at 150 arbeidsplasser går tapt, en utfordrer må avvikles og eierne påføres et tap på nærmere NOK 1 milliard sett mot prisingen av selskapet i siste emisjon», skriver Kistefos i en klage til Finanstilsynet datert 8. september.

Vil kaste styre og ledelse

Skulle Kistefos vinne frem på mandagens generalforsamling og oppnå såkalt negativ kontroll, det vil si at mer enn en tredjedel av aksjonærene stemmer nei, ønsker Christen Sveaas' investeringsselskap å få byttet ut både styre og ledelse og utarbeide en ny forretningsplan som brukes som bakgrunn for en nødvendig emisjon som styrker Insrs solvens.

«Vi finner det urimelig om man ikke skulle kunne gjøre et slikt forsøk, og om et slikt forsøk likevel ikke skulle føre frem, kan man tilrettelegge for en langt bedre salgsprosess, der mulige kjøpere ikke bare får mer tid enn hva man fikk i sommer, men også kan inkludere en bredere gruppe av mulige interessenter», skriver selskapet i det åpne brevet til aksjonærene.

Kistefos er ikke de første som har vært kritiske til prosessen rundt salget av Insr kundeportefølje. Da innkallelsen til generalforsamlingen kom i midten av september, kom det frem at selskapet Vikna Eiendom, kontrollert av Ivar S. Williksen som var sjef i Insr-forgjengeren Vardia, ønsket «en uavhengig gransking av forvaltningen av selskapet».

Dyp uenighet

Det er fra før kjent at Finanstilsynet og ledelsen har vært dypt uenige i tilsynets fremgangsmåte rundt brevet som ble sendt i slutten av juni og innholdet.

«Finanstilsynet vurderer at det foreligger vedvarende og alvorlige mangler ved styring og kontroll av virksomheten. Insr Insurance Group ASA er gitt frist til medio august 2020 til å uttale seg om varselet. Finanstilsynet vil vurdere foretakets uttalelse før det fattes vedtak.», skrev tilsynet i brevet.

Det ble av både ledelse og markedet oppfattet som et varsel om at tilsynet ville trekke tilbake konsesjonen, og det førte til at Insr begynte prosessen med å finne en kjøper. En prosess som altså ble gjennomført så hastig at Kistefos mener at det ikke var mulig å oppnå best mulig pris.

Insr-sjef Espen Husstad uttalte så sent som denne uken til FinansWatch at det hadde vært et mer adekvat tiltak fra Finanstilsynet å kreve at han selv ble byttet ut, enn å trekke tilbake konsesjonen.

Få vil kommentere i forkant

FinansWatch har søkt styreleder i Insr, Øystein Engebretsen for en kommentar, men han har ikke besvart henvendelsene. Engebretsen er også representant for Insr største aksjeeier, svenske Investment AB Öresund.

Kjøperen Storebrand bruker også få ord i forkant av avgjørelsen.

– Avtalen om oppkjøp vil, som tidligere kommunisert, bli behandlet på ekstraordinær generalforsamling. Det er ikke naturlig for oss å kommentere dette før generalforsamlingen er avholdt, skriver presseansvarlig Synnøve Halkjelsvik i Storebrand i en kommentar til FinansWatch.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også