Horde-gründer vil gjøre boliglån til kryptovaluta

Fintech-gründer vil hjelpe boligeiere å nedbetale gjeld raskere og frigjøre likviditet ved å bli medeier i boligen og bruke en egen kryptovaluta til å sikre transaksjonen.
Alf Gunnar Andersen, gründer av fintech-tjenesten Horde, vil etablere en ny tjeneste som skal gi økt likviditet til pressede boliglåntakere. | Foto: Joar Grindheim
Alf Gunnar Andersen, gründer av fintech-tjenesten Horde, vil etablere en ny tjeneste som skal gi økt likviditet til pressede boliglåntakere. | Foto: Joar Grindheim

Korrigering 13:00: I første utgave av denne artikkelen kunne man få inntrykk av at Bustad utstedte en mynt til hver eiendom som boligeier kunne kjøpe tilbake. Dette er misvisende. Teksten i artikkelen er rettet for å gi korrekt inntrykk.

Mange assosierer kryptovaluta med vinningsspekulasjon med høy risiko. Men bak kryptovalutaene ligger blokkjeder, en digital kjede av «tokens» som kan brukes til å garantere eierskap og transaksjoner.

Det fintech-selskapet Horde, og gründer Alf Gunnar Andersen, nå ønsker å gjøre et å opprette en egen kryptovaluta, Bustad, basert på blokkjeden Ethereum. Bustad er også navnet på virksomheten som etableres for dette.

Kort, men kanskje ikke så enkelt forklart vil Bustad sette en verdi på en bolig og gå inn som medeier i boligen med inntil 20 prosent. Bustad vil da overta gjelden på andelen de eier, mens boligeier betjener resten av gjelden. Dette fremkommer av Bustads hjemmeside.

Verdiene Bustad overtar blir «tokenisert» gjennom mynten Bustad Coin. Tokenisering betyr at man knytter en spesifikk verdi til en digital mynt i en blokkjede, i dette tilfellet markedsverdien til en portefølje av boliger.

For å finansiere boligkjøpene vil Bustad utstede slike Bustad coins knyttet til Ethernet og såkalte stablecoins (kryptovaluta med sikkerhet i dollar). Boligeieren vil forholde seg til Bustad Eiendom og trenger ikke å forholde seg til kryptodelen av forretningen.

Tjener på verdiøkning

Bustad vil profitere på verdistigningen til boligen. Dersom boligen skal omsettes må Bustad først innløses for opprinnelig pris pluss markedsjustering. Bustad kan eventuelt bli sittende som deleier, dersom ny eier ønsker det.

– Inntektene kommer fra verdiøkningen i boligmarkedet. I tillegg vil Bustad ligge noe lavere i verdivurderingen av en bolig enn markedet for å dekke kostnader og ha en buffer, sier Andersen til Shifter.

Andersen understreker at de vil bygge inn mekanismer i ordningen som gjør det attraktivt for kundene å kjøpe tilbake andelen Bustad har overtatt. Det er også en forutsetning at ordningen går til nedbetaling av lån. Blant annet er det ikke mulig å selge deler av boligen til Bustad og få verdien utbetalt kontant.

Visa har utstedt fire milliarder tokens. De tror det bare er begynnelsen

Regjeringen vil garantere for banklån i strømstøttepakken

Mybank utnevner ny daglig leder

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også