Regjeringen vil garantere for banklån i strømstøttepakken

En lånegarantiordning i tråd med «koronalånene» under pandemien vil bli gjort tilgjengelig for norske banker som finansierer virksomheter som trenger strømstøtte.
Næringsminister Jan Christian Vestre før pressekonferansen om strømstøtte til næringslivet. Regjeringen vil etablere en lånegarantordning i forbindelse med strømstøtten. | Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Næringsminister Jan Christian Vestre før pressekonferansen om strømstøtte til næringslivet. Regjeringen vil etablere en lånegarantordning i forbindelse med strømstøtten. | Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Regjeringen la fredag morgen frem sin plan for strømstøtte til bedrifter etter at krigen i Europa har gitt ekstraordinære energikostnader til næringslivet.

En sentral del av strømstøtteordningen blir en lånegarantiordning, som er til forveksling lik ordningen som ble opprettet under koronapandemien.

Regjeringen vil under ordningen garantere for 90 prosent av beløpet i nye banklån til bedrifter som har akutt likviditetsmangel som følge av høye strømutgifter. Ordningen vil åpne i november og løpe til «utpå våren 2023». Ordningen må godkjennes av ESA før den kan iverksettes. Ordningen vil forvaltes av Eksfin.

«Ordningen avgrenses til bedrifter med minst 3 pst. strømintensitet i første halvår 2022. Den øvre grensen for lånebeløp er satt til 50 millioner kroner per foretak/konsern», skriver departementet i en pressemelding.

– Ordningen er utformet for å hjelpe de spesielt utsatte bedriftene gjennom høsten i påvente av at tilbudet av fastprisavtaler blir bedre. Energitilskuddet vil bidra til å trygge arbeidsplasser og lokal næringsvirksomhet. Samtidig vet vi at norsk næringsliv har et stort potensial for energieffektivisering. Derfor har vi i laget ordningen slik at den blir mer lønnsom for bedrifter som velger å investere i løsninger som kan spare dem for strømutgifter på lengre sikt, sier næringsminister Jan Christian Vestre i meldingen.

Tre milliarder

Regjeringen sier de vil sette av tre milliarder kroner til strømstøtteordningen som ble lagt frem i dag.

«Ordningene antas å ville kunne hjelpe om lag 20 000 bedrifter i områder med spesielt høye strømpriser», skriver Næringsdepartementet i en pressemelding.

Ett av vilkårene for å få strømstøtte under ordningen er at virksomheter som mottar strømstøtte ikke kan utbetale utbytte i 2023.

Mybank utnevner ny daglig leder

Kraft bank: Over én tredel av kundene er «friskmeldt» siden oppstart

Olga-dommen: DNB lyktes med å stoppe svindelforsøkene mens de skjedde

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også