FinansWatch

Finanstilsynet mener det er villedende å anbefale kryptohandel på børser selv om de er registrert hos dem

Finanstilsynet har gitt konsesjon til flere norske handelsplattformer for kryptovaluta. I sin første rapport om forbrukervern i finans mener de likevel det er villedende å anbefale handel på disse plattformene.

Illustrasjonsbilde. Finanstilsynets inngang på Bankplassen i Oslo. | Foto: Jörgen Skjelsbæk

Onsdag la Finanstilsynet frem sin første rapport om Forbrukervern i finans. I rapporten gir tilsynet kommentarer til forbrukervernet i ulike deler av finansbransjen, inkludert virtuell valuta – kryptovaluta.

Finanstilsynet med første rapport om forbrukervern

At kryptovaluta er et svært volatilt marked, med store svingninger i verdiene, er ikke nytt. Hittil i år har det stort sett gått nedover for dem som sitter på virtuelle verdier. Og Finanstilsynet advarer forbrukere mot å handle med virtuelle valutaer og eiendeler (NFT-er), selv hos aktører registrert hos Finanstilsynet.

– Fra tid til annen gis det råd om å handle på norske plattformer fordi disse er godkjent av Finanstilsynet. Dette er sterkt villedende, skriver tilsynet i rapporten.

Finanstilsynet understreker at en registrering ikke er det samme som et sjablonstempel for redusert risiko. En registrering i Virksomhetsregisteret til Finanstilsynet betyr at en virksomhet har levert tilstrekkelig dokumentasjon for sine planer for etterlevelse av regelverk ved oppstart. Men kryptobørsene opererer fremdeles i et uregulert marked.

– Kryptovaluta er i det store og hele uregulert. I sterk kontrast til regulerte spare- og investeringsprodukter finnes det ikke noe lovfestet forbrukervern for kjøpere av kryptovaluta, skriver tilsynet.

Finanstilsynet fremhever at dersom de skal kunne anbefale forbrukerne å handle trygt med denne typen verdier, må det en regulering på plass. Paradoksalt nok er mye av motivasjonen bak kryptovaluta at den ikke skal reguleres på tradisjonelt vis.

De handelsplassene som har fått konsesjon fra Finanstilsynet har blant annet forpliktet seg til å følge antihvitvaskingsregelverket og hjelpe kundene med skatteinnberetning. Men risikoen er den samme for alle handelsplasser.

Det var E24 som omtalte saken først.

Finanstilsynet med første rapport om forbrukervern

Norwegian Block Exchange kutter kostnader med 40 prosent

Firi-sjefen tror på videre vekst tross uroligheter

Mer fra FinansWatch

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch