FinansWatch

Finanstilsynet med første rapport om forbrukervern

For første gang legger Finanstilsynet frem en egen rapport om tilsynets arbeid med forbrukervern i ulike deler av finansmarkedet.

Forbrukerkoordinator Jo Gjedrem i Finanstilsynet. | Foto: NTB

– I finansmarkedene er styrkeforhold mellom foretakene og kundene ulikt. Foretakene har store ressurser og kunnskaper på sitt felt. Forbrukeren har på sin side som regel langt mindre kunnskap og det kan være krevende å vurdere for eksempel risiko, kostnader og avkastningspotensial før avtaler inngås. Konsekvensene av et feilkjøp kan bli svært store. Derfor er forbrukervernet i finansmarkedene svært viktig, sier forbrukerkoordinator Jo Gjedrem i en pressemelding.

Tilsynet viser i rapporten blant annet til at forbrukernes eksponering mot aksjemarkedet har økt over flere år, blant annet gjennomplasseringer i aksjefond, pensjonssparing og enkeltaksjer på Oslo Børs.

– Siden aksjer kan variere i verdi, vil husholdningenes finansformue kunne svinge mer enn tidligere. Svært mange nye selskaper ble tatt opp til handel på Oslo Euronext Growth i 2020 og 2021. Investeringer i disse innebærer større risiko enn investeringer i selskaper notert på EuronextExpand eller Oslo Børs, skriver tilsynet.

– Det er lettere opptakskrav for selskaper på Euronext Growth, og det er tidvis vanskeligere å selge i dette markedet. I Norge, så vel som internasjonalt, har det vært stor interesse for nye investeringsmuligheter med høy og til dels uoversiktlig risiko, som for eksempel virtuelle valutaer og andre kryptoaktiva. I tillegg kan framveksten av sosiale medier som kanal for omtale av investeringsmuligheter (fra finfluensere) ha økt risikoen for at forbrukere ledes til å investere i produkter de ikke forstår, ønsker eller har økonomi til å bære, heter det i rapporten.

SR-Bank og SNN kjøper seg opp i Sparebank 1 Markets

Ny finansdirektør i Sparebank 1 Helgeland

Direktør for teknologiutvikling: – Bekymret for at bransjen er «innoverlent»

Mer fra FinansWatch

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch