FinansWatch

IMF: Risiko og kostnader ved kryptovaluta utkonkurrerer mulige fordeler

Det internasjonale pengefondet (IMF) peker på risikoen ved å innføre kryptovaluta som nasjonalt betalingsmiddel.

Foto: Saul Loeb /AFP / AFP

– Noen land kan bli fristet til å bruke kryptovaluta som nasjonalt betalingsmiddel. Mange er sikre, lett tilgjengelige og har billige transaksjoner. Vi mener, likevel, at i de fleste tilfeller vil risiko og kostnader utkonkurrere mulige fordeler, skriver IMF-toppene Tobias Adrian og Rhoda Weeks-Brown i et blogginnlegg.

Adrian og Weeks-Brown peker på risiko knyttet til blant annet økonomisk stabilitet, forbrukervern og klima.

El Salvador ønsker å innføre bitcoin som nasjonalt betalingsmiddel fra 7. september, skriver Financial Times. Avisen trekker frem at presidenten i landet lanserte et pilotprosjekt i 2019 hvor folk lønnes i bitcoin og kan betale sine hverdagskostnader med kryptovalutaen. Presidenten vil bruke varme fra landets vulkaner i utvinningen av bitcoin og på den måten møte klimautfordringene som er knyttet til utvinning.

BBC skriver at Verdensbanken ikke vil bidra med utrullingen av bitcoin i El Salvador.

IMF tror ikke bruk av kryptovaluta vil slå an i land med stabil inflasjon og valutakurs og troverdige institusjoner, men at kryptovaluta kan få mer utstrakt bruk i land hvor valuta ikke er så tilgjengelig eller lett overførbar, eller det er restriksjoner på bruk av valuta, skriver E24.

– Nye digitale penger har mulighet til å gi billigere og raskere betalinger, forbedret økonomisk inkludering, bedret motstandskraft og konkurranse mellom betalingsleverandører og muliggjøre grenseoverskridende overføringer, skriver Adrian og Weeks-Brown i blogginnlegget.

– Men å gjøre dette er ikke enkelt. Det krever betydelige investeringer, i tillegg til vanskelige politiske valg, som å klargjøre rollen til det offentlige og private gjennom regulering av digitale betalingsmiddler, legger de til.

Ledergruppen i Vipps diskuterer nye betalingsløsninger for netthandel

Tyskland vil la spesialfond investere i kryptovaluta 

Visesentralbanksjefen: – Digitale sentralbankpenger vil være en konkurrent til dagens kontopenger 

Mer fra FinansWatch

Les også

Relaterte

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch