IMF: Risiko og kostnader ved kryptovaluta utkonkurrerer mulige fordeler

Det internasjonale pengefondet (IMF) peker på risikoen ved å innføre kryptovaluta som nasjonalt betalingsmiddel.
Foto: Saul Loeb /AFP / AFP
Foto: Saul Loeb /AFP / AFP

– Noen land kan bli fristet til å bruke kryptovaluta som nasjonalt betalingsmiddel. Mange er sikre, lett tilgjengelige og har billige transaksjoner. Vi mener, likevel, at i de fleste tilfeller vil risiko og kostnader utkonkurrere mulige fordeler, skriver IMF-toppene Tobias Adrian og Rhoda Weeks-Brown i et blogginnlegg.

Adrian og Weeks-Brown peker på risiko knyttet til blant annet økonomisk stabilitet, forbrukervern og klima.

El Salvador ønsker å innføre bitcoin som nasjonalt betalingsmiddel fra 7. september, skriver Financial Times. Avisen trekker frem at presidenten i landet lanserte et pilotprosjekt i 2019 hvor folk lønnes i bitcoin og kan betale sine hverdagskostnader med kryptovalutaen. Presidenten vil bruke varme fra landets vulkaner i utvinningen av bitcoin og på den måten møte klimautfordringene som er knyttet til utvinning.

BBC skriver at Verdensbanken ikke vil bidra med utrullingen av bitcoin i El Salvador.

IMF tror ikke bruk av kryptovaluta vil slå an i land med stabil inflasjon og valutakurs og troverdige institusjoner, men at kryptovaluta kan få mer utstrakt bruk i land hvor valuta ikke er så tilgjengelig eller lett overførbar, eller det er restriksjoner på bruk av valuta, skriver E24.

– Nye digitale penger har mulighet til å gi billigere og raskere betalinger, forbedret økonomisk inkludering, bedret motstandskraft og konkurranse mellom betalingsleverandører og muliggjøre grenseoverskridende overføringer, skriver Adrian og Weeks-Brown i blogginnlegget.

– Men å gjøre dette er ikke enkelt. Det krever betydelige investeringer, i tillegg til vanskelige politiske valg, som å klargjøre rollen til det offentlige og private gjennom regulering av digitale betalingsmiddler, legger de til.

Ledergruppen i Vipps diskuterer nye betalingsløsninger for netthandel

Tyskland vil la spesialfond investere i kryptovaluta 

Visesentralbanksjefen: – Digitale sentralbankpenger vil være en konkurrent til dagens kontopenger 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også