USA har tatt tilbake 2,3 millioner dollar stjålet av hackere

Amerikanske myndigheter sier de har tatt tilbake 2,3 millioner dollar som ble betalt som løsepenger til hackere etter et dataangrepet mot rørledninger i mai.
Foto: NTB/AP Photo/Chris Carlson
Foto: NTB/AP Photo/Chris Carlson
NTB, Magnus Eidem

I mai ble oljerørledningen Colonial Pipeline, som frakter nærmere halvparten av bensinen og annet drivstoff som brukes på den folkerike østkysten i USA, angrepet og nedstengt.

Det endte med at Colonial Pipeline betalte drøyt 36 millioner kroner i løsepenger for at driften kunne gjenopptas. Nå er mesteparten av pengene vunnet tilbake, opplyser det amerikanske justisdepartementet mandag.

Aksjonen som førte til at pengene ble gjenvunnet, skal være den første i sitt slag. Den gjenspeiler det amerikanske tjenestemenn sier er en stadig mer aggressiv tilnærming til håndteringen av trusler mot løsepengevirus, som den siste måneden har rettet seg mot samfunnskritiske næringer verden rundt.

Russiske kriminelle

Angrepet mot Colonial Pipeline ble gjennomført av den russiske gruppen av cyberkriminelle som kaller seg Darkside i mai. Det vellykkede angrepet stengte Colonial Pipeline ute av kritiske systemer og truet oljeforsyningen i deler av USA.

På generell basis er det ikke oppfordret til å betale om man blir utsatt for løsepengevirus. Delvis fordi det slett ikke er sikkert man får tilbake tilgangen til systemene sine, men også fordi det ikke skal være lønnsomt å drive med slik utpressing.

Ledelsen i Colonia Pipeline besluttet å betale hackerne «av hensyn til nasjonen».

– Jeg skal innrømme at jeg ikke var bekvem med å sende penger til slike folk, sa Colonial-sjef Joseph Blount til Wall Street Journal i mai.

I tillegg til kostnadene til løsepengene vil Colonial Pipeline bli påført store summer i ekstra driftskostnader for å sikre videre drift av rørledningene.

DNB advarer mot helautomatisert banksvindel

Banksjef i SMN ble hacket

Amerikansk bank får bot på 80 millioner dollar etter hackerangrep 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også