Et glemt passord gjør at Stefan ikke får tilgang til en kvart milliard i bitcoin

Så mye som 20 prosent av alle bitcoin i markedet kan ligge lagret på glemte eller utilgjengelige harddisker, mener kryptoselskapet Chainalysis.
Illustrasjonsbilde. Tyskeren Stefan Thomas har glemt passordet til bitcoin verdt 2,2 milliarder kroner. Så mye som 18 prosent av verdens utvinnede kryptovaluta kan være utilgjengelig for eierne og markedet. | Foto: Colourbox.com, Twitter/Stefan Thomas (lite bilde)
Illustrasjonsbilde. Tyskeren Stefan Thomas har glemt passordet til bitcoin verdt 2,2 milliarder kroner. Så mye som 18 prosent av verdens utvinnede kryptovaluta kan være utilgjengelig for eierne og markedet. | Foto: Colourbox.com, Twitter/Stefan Thomas (lite bilde)

Det blir ofte trukket frem at en av fordelene med kryptovaluta er sikkerheten, ettersom man trenger en krypteringsnøkkel for å få tilgang til «pengene». Det sies også å være en fordel at kryptovaluta er anonymt siden det er nøkkelen som identifiserer beholdningen.

For gründer og kryptovalutaekspert Stefan Thomas har dette blitt en ulempe. Han har glemt passordet til en harddisk hvor han har lagret nøkkelen til 7002 bitcoin, verdt over 2,2 milliarder kroner etter torsdag morgens bitcoin-kurs, skriver E24.

Bitcoinene fikk Thomas som betaling for en animasjonsvideo han lagde om hvordan kryptovaluta fungerer for ti år siden. Da lå verdien mellom to seks dollar per bitcoin.

Bitcoin har eksistert i mange år før kryptovaluta ble kjent for folk flest, og hadde da lav eller ingen verdi i tradisjonell valuta. Det antas at det finnes mange bitcoin fra denne tiden lagret rundt omkring uten at eieren husker dem eller har tilgang til dem.

En femtedel av markedet i låste «madrasser»

Ifølge kryptoselskapet Chainalysis kan så mye som 18 prosent av de tilgjengelige bitcoins i verden være utilgjengelig for eierne på grunn av slike tilfeller.

Det betyr også at det reelle tilbudet av bitcoin er langt lavere enn det markedet baserer seg på i prisingen.

Som den sikkerhetsfokuserte programmereren han er, har Thomas kryptert den gamle harddisken hvor han lagret nøkkelen til den digitale lommeboken sin hvor kryptovalutaen er lagret. Han sørget også for at dersom man oppgir feil passord 10 ganger vil harddisken slettes.

Han har nå brukt åtte forsøk.

Thomas sier til den britiske avisen The Guardian at han har fått avsmak mot bitcoin, kryptovaluta og det å være sin egen bank.

– Grunnen til at vi har banker er at vi ikke vil gjøre alt en bank gjør, sier Thomas ifølge The Guardian.

Stefan Thomas har vært involvert i kryptovaluta lenge og har blant annet vært teknologidirektør i kryptoselskapet Ripple. Han leder i dag Coil, et oppstartsselskap som lager en løsning for å la aviser og andere innholdsprodusenter ta betalt gjennom mikrotransaksjoner i stedet for annonser.

Det finske tollvesenet skal selge beslaglagt kryptovaluta for en halv milliard kroner

De norske kryptobørsene henter inn fersk kapital

Bankkunde ble kryptosvindlet, ville at banken skulle erstattet tapet 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også

MEST AV DE NORSKE: Henrik Høye, adm. dir i Protector Forsikring topper lønnslisten blant lederne av de norske forsikringsselskapene. | Foto: Protector Forsikring

Dette tjener forsikringstoppene

For abonnenter