Folkefinansieringstjenesten Spleis sier nei til innsamlinger til rasistiske organisasjoner

Den islamkritiske organisasjonen Sian har samlet inn penger via folkefinansieringsappen Spleis. Etter en vilkårsendring er de nå utestengt.
Folkefinansieringstjenesten Spleis utestenger rasisme og hatefulle ytringer fra sin tjeneste. | Foto: Spleis
Folkefinansieringstjenesten Spleis utestenger rasisme og hatefulle ytringer fra sin tjeneste. | Foto: Spleis

Sparebank 1 Gruppen står bank folkefinansierings- og innsamlingsappen Spleis. På Spleis kan man legge ut saker man ønsker økonomisk støtte til og få donasjoner fra andre brukere av appen.

En av organisasjonene som har brukt Spleis er Sian (Stopp isamiseringen av Norge) som blant annet har samlet inn penger til å dekke bøter og innkjøp av beskyttelsesutstyr gjennom Spleis, skriver Rogalands Avis. Sian skal ha fått inn over 118.000 kroner gjennom Spleis.

Spleis sier at de to innsamlingsaksjonene til Sian genererte over 600 kundehenvendelser til Spleis.

Spleis har nå endret sine retningslinjer slik at appen «ikke kan benyttes til innsamlinger knyttet til rasisme og hatefulle ytringer» og at den heller ikke kan brukes til «finansiering av ilagte bøter».

«Krevende»

Spleis-sjefen betegner prosessen som førte til endringen som krevende.

– Spleis er et eget selskap som driver utelukkende med folkefinansiering og har ikke konsesjon som bank. Spleis står sånn sett helt fritt til å vurdere løpende sine egne retningslinjer og med sine vilkår regulere hvem som kan ta tjenesten i bruk og til hvilket formål, sier daglig leder Bjørn Kjetil Hellestræ i Spleis til Rogalands Avis.

Sian-leder Lars Thorsen sier til avisen at han aksepterer Spleis' rett til å endre sine retningslinjer, men at han synes det er urimelig at Sian blir stemplet som en organisasjon som er knyttet til rasisme og hatefulle ytringer.

Horde med finansieringsrekord: Samlet inn 12,4 millioner kroner fra 538 investorer 

Perx skal kapre forbrukslån med folkefinansiering: – Vi kan være lønnsomme i løpet av 12 måneder 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også