Russisk investeringselskap vinner på svensk fintech-oppkjøp

Den svenske open banking-plattformen Tink kjøper fintech-kollegaen Instantor, som hjelper banker med å automatisere kredittsjekk ved hjelp av kunstig intelligens.
En kjøper, en selger og en vinner. Her er tre av aktørene i oppkjøpet av Instantor. Fra venstre Daniel Kjellén Adm. dir. Tink, Simon Edström, adm dir Instantor, Dmitrij Klenov mangaginer partner Altus Capital | Foto: Tink/Instantor/Altus Capital
En kjøper, en selger og en vinner. Her er tre av aktørene i oppkjøpet av Instantor. Fra venstre Daniel Kjellén Adm. dir. Tink, Simon Edström, adm dir Instantor, Dmitrij Klenov mangaginer partner Altus Capital | Foto: Tink/Instantor/Altus Capital

I begynnelsen av 2020 hentet Tink inn cirka 700 millioner kroner i en kapitalinnhenting som vurderte selskapet til drøy fire millliarder kroner. Nå brukes noen av pengene til oppkjøpet av Instantor. Ingen av selskapene vil si noe om kjøpesummen, men DI Digital skriver at da Tink tidiligere i vår kjøpte det spanske selskapet Eurobits, som er omtrent på størrelse med Instantor, så endte kjøpesummen på cirka 170 millioner svensker kroner.

– Vi har vært kjent med Instantor i mange år og har god oversikt over hverandre, selv om vi ikke hittil har samarbeidet. De har gjort store fremskritt og er blitt størst i sin nisje i Europa. Det er veldig morsomt å kunne kjøpe en markedsleder på hjemmebane, sier administrende direktør i Tink, Daniel Kjellén til DI Digital.

Det som ligger bak Instantors suksess er å gjøre bankenes kredittsjekk effektivere ved hjelp av kunstig intelligens. Dermed kan bankens gjøre vurderingen i realtid basert på den nåværende øknomiske situasjonen til kunden, i stedet for å basere sjekken på historiske data.

– Jeg tror dette er en perfekt strategisk match. Sammen med Tink kan skape en enda sterkere europeisk markedsleder innen onen banking, sier Instantor-sjefen Simon Edstöm i en pressemedling.

Den største vinneren på avtalen skal være det russiske venturekapitalselskapet Altus Capital. Til DI Digital oppgir Simon Edström at Altus har kontrollert 96,5 prosent av aksjene gjennom forskjellige holdingselskaper i Kypros og Belize. Altus Capital ble etablert i 2016 av Dmitrij Klenov. Ifølge selskapets hjemmeside investerer selskapet penger på vegne av rike privatpersoner i tillegg til Klenovs egne midler. Selskapet fokuserer på flere sektorer; helse, anleggsmaterialer, sikkherhet, førnybar energi, elektrontikk, automasjon og konsumentsektorn. I september fjor lanserte Altus Capital fondet AC Fintech Investments Fund som skulle investere opp till 100 millioner dollar i finansell teknologi.

Klenov er managing partner i ytterliigere et russisk investeringsselskap – UFG Wealth Management. Styrelederen i det selskapet, Florian Fenner, er også styremedlem i Instantor.

Kron og Akademikerne Pluss lager ny pensjonsavtale 

Henning Holter blir daglig leder i Paytech  

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også