Myntkabinettet kjøper Sparebank 1 sin digitale valuta

Sparebank 1 står bak de første digitale myntene basert på blokkjedeteknologi som får plass i Norges største myntsamling.
NFT-ene er inspirert av pengehistorien på Svalbard. | Foto: Sparebank 1
NFT-ene er inspirert av pengehistorien på Svalbard. | Foto: Sparebank 1

Sparebank 1 designet, myntet og auksjonerte bort de digitale myntene i 2021. Myntene er inspirert av pengehistorien på Svalbard, med tydelige referanser til Svalbard, gruvedrift, Svalbardstraktaten, russiske valører og mer, skriver Sparebank 1 i en pressemelding.

– Det er beintfram ærerikt at Myntkabinett nå går til innkjøp av digitale Svalbard-mynter. På den måten er disse myntene på sett og vis en liten del av norsk pengehistorie. Meningen med prosjektet vårt har vært å medvirke til mer kunnskap om hva penger er og hvordan de endrer seg med tid og teknologi, sier direktør for samfunnskontakt Morten Søberg i Sparebank 1.

Paradigmeskifte

Myntkabinettet er Norges største myntsamling og rommer over 250.000 objekter fra hele verden og alle historiske epoker. Professor i numismatikk og samfunnsansvarlig Svein H. Gullbekk i Myntkabinettet mener digitale valutaer har stor verdi i et kulturhistorisk perspektiv, og at penger som betalingsmiddel nå gjennomgår et paradigmeskifte.

– I løpet av kort tid endrer penger karakter fra håndfaste, fysiske sedler og mynter, til tall på forskjellige skjermer. De nye digitale pengene til Sparebank 1 bidrar til refleksjon rundt disse endringene, og minner ikke minst om at penger i økende grad handler om høyteknologi, sier Gullbekk.

Myntene er NFT-er (non fungible tokens) laget på blokkjedeteknologi. Hver NFT er unik og umulig å forfalske. Myntene inngår i Sparebank 1 sitt prosjekt Svalbard Money, som er et formidlingsprosjekt om både pengehistorie, kryptovaluta og blokkjedeteknologi.

– Disse digitale myntene er hver for seg unike og kan hentes frem på digitale plattformer i form av bilder og filmer av mynter som roterer rundt sin egen akse. De egner seg således godt for formidling og utstilling, sier Gullbekk.

Firi-sjef om nedbemanningen: Bedre med ett stort kutt enn flere små

Norwegian Block Exchange kutter kostnader med 40 prosent

Myndighetene har ikke fullgod oversikt over kryptofabrikker i Norge

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også