FinansWatch

Myntkabinettet kjøper Sparebank 1 sin digitale valuta

Sparebank 1 står bak de første digitale myntene basert på blokkjedeteknologi som får plass i Norges største myntsamling.

NFT-ene er inspirert av pengehistorien på Svalbard. | Foto: Sparebank 1

Sparebank 1 designet, myntet og auksjonerte bort de digitale myntene i 2021. Myntene er inspirert av pengehistorien på Svalbard, med tydelige referanser til Svalbard, gruvedrift, Svalbardstraktaten, russiske valører og mer, skriver Sparebank 1 i en pressemelding.

– Det er beintfram ærerikt at Myntkabinett nå går til innkjøp av digitale Svalbard-mynter. På den måten er disse myntene på sett og vis en liten del av norsk pengehistorie. Meningen med prosjektet vårt har vært å medvirke til mer kunnskap om hva penger er og hvordan de endrer seg med tid og teknologi, sier direktør for samfunnskontakt Morten Søberg i Sparebank 1.

Paradigmeskifte

Myntkabinettet er Norges største myntsamling og rommer over 250.000 objekter fra hele verden og alle historiske epoker. Professor i numismatikk og samfunnsansvarlig Svein H. Gullbekk i Myntkabinettet mener digitale valutaer har stor verdi i et kulturhistorisk perspektiv, og at penger som betalingsmiddel nå gjennomgår et paradigmeskifte.

– I løpet av kort tid endrer penger karakter fra håndfaste, fysiske sedler og mynter, til tall på forskjellige skjermer. De nye digitale pengene til Sparebank 1 bidrar til refleksjon rundt disse endringene, og minner ikke minst om at penger i økende grad handler om høyteknologi, sier Gullbekk.

Myntene er NFT-er (non fungible tokens) laget på blokkjedeteknologi. Hver NFT er unik og umulig å forfalske. Myntene inngår i Sparebank 1 sitt prosjekt Svalbard Money, som er et formidlingsprosjekt om både pengehistorie, kryptovaluta og blokkjedeteknologi.

– Disse digitale myntene er hver for seg unike og kan hentes frem på digitale plattformer i form av bilder og filmer av mynter som roterer rundt sin egen akse. De egner seg således godt for formidling og utstilling, sier Gullbekk.

Firi-sjef om nedbemanningen: Bedre med ett stort kutt enn flere små

Norwegian Block Exchange kutter kostnader med 40 prosent

Myndighetene har ikke fullgod oversikt over kryptofabrikker i Norge

Mer fra FinansWatch

Sparebanken Vest vil vekse i bedriftsmarknaden

Banken meiner Vestlandet vil bli vinnaren i framtidas lågutsleppssamfunn og ser eit stort vekstpotensiale innafor viktige næringar som sjømat, fornybar, maritim, samt prosessindustrien.

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch