FinansWatch

Myndighetene har ikke fullgod oversikt over kryptofabrikker i Norge

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) medgir at myndighetene ikke har fullgod oversikt over kryptofabrikker i Norge.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) | Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Stortingsrepresentant Geir Jørgensen fra Rødt har sendt et skriftlig spørsmål til finansministeren. Der lurer stortingsrepresentanten på om norske myndigheter har kontroll på eierskap av kryptofabrikker i Norge og hvor mye energi fabrikkene bruker. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sier i sitt svar at det finnes om lag 35 aktører som driver kryptofabrikker i Norge, det skriver Vesterålen Online.

– Informasjonen gir en pekepinn på reservert og utnyttet kapasitet for energiforbruk, men gir ingen fullgod oversikt over næringen. Datasentrenes samlede forbruk av kraft med redusert sats i elavgiften utgjorde i 2021 i underkant av 1 TWh, men statistikken skiller ikke mellom kraftforbruk i kryptovalutaproduksjon og annet kraftforbruk i datasentre, påpeker finansministeren i et skriftlig svar.

Jørgensen viser til DNs gjennomgang av kryptofabrikkene i Norge. I DN-artikkelen beskrives det at kryptovalutabransjen er preget av investorer som skjuler sin identitet i skatteparadiser. Stortingsrepresentant poengterer at kryptofabrikker i Norge står for rundt én prosent av produksjonen av Bitcoin og Etherum i verden. Dette tilsvarer en verdi på om lag 3,8 milliarder kroner.

Vedum svarer at regjeringen er opptatt av å få mer informasjon om skjulte verdier i andre land.

– Digitalisering av økonomien har gitt nye skattemessige utfordringer, og det pågår for tiden et omfattende arbeid i regi av OECD for å finne løsninger på dette.

Mer fra FinansWatch

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch