DN: Flere pantedokumenter overført fra Daimyo til Mybank etter at Aubert ble styreleder

Finanstilsynet har stoppet utlånsvirksomheten til Espen Auberts Daimyo-selskaper på bakgrunn av ulovlig virksomhet. DN skriver nå at flere av kundene i Mybank kan ha kommet fra gråmarkedet Daimyo drev i.
Tidligere styreleder Espen Aubert i Mybank har drevet utlånsvirksomhet fra sine selskaper innen Daimyo-konsernet. | Foto: Daimyo
Tidligere styreleder Espen Aubert i Mybank har drevet utlånsvirksomhet fra sine selskaper innen Daimyo-konsernet. | Foto: Daimyo

DN har skrevet om at refinansieringsbanken Mybank har gitt kjendis Aylar Lie finansiering for kjøp av luksusleilighet i Oslo. Det kom samtidig frem at daværende styreleder Espen Aubert også hadde gitt et privat lån til Lie.

Saken endte med at Aubert trakk seg som styreleder i banken. Finanstilsynet har også gjennomgått flere lån fra Auberts selskaper fra Daimyo-konsernet og stoppet selskapene fra å drive lånevirksomhet.

Det kommer etter at Daimyo-selskapene til Aubert skal ha gitt lån på 651 millioner kroner uten konsesjon, fordi selskapet mener utlånene og garantiene selskapene har gitt faller innenfor unntakene i lovverket om konsernfinansiering. Det fikk ikke støtte av Finanstilsynet.

– Finanstilsynet kan ikke se at noen av disse lånene faller inn under unntaksbestemmelsene i finansforetaksloven. Det samme gjelder garantiene som er avgitt, skriver Finanstilsynet om saken, ifølge DN.

Utlånene til Auberts selskaper skal ha hatt renter på opp mot 40 prosent, i tillegg til at det er stilt garantier for til sammen 860 millioner kroner.

Flere tilfeller

Nå skriver DN at de har identifisert til sammen ni tilfeller der samme person dukker opp i pantedokumenter hos Daimyo og Mybank. Hvor flere av tilfellene ville hatt problemer med å få finansiering i en vanlig bank.

DN skriver at det var etter Auberts inntreden som styreleder i Mybank at flere av kundene hos Daimyo ble overført til Mybanks porteføljer.

Blant pantsetterne DN har funnet finner man en konkursgjengager, en dømt for skattesvik, en bedrageritiltalt, en avskiltet advokat og en ransmann.

I en sak rundt den avskiltede advokaten skal Daimyo ha fått pant i eiendommer av klienter til advokaten, slik at advokaten selv kunne betale for sin egen bolig, som senere ble overtatt av Daimyo, skriver DN.

Finanstilsynet sier til avisen at undersøkelsene som er blitt gjort av Auberts selskaper er basert på opplysninger som utestående lån mottatt fra Aubert og Daimyo, og at tilsynet «legger til grunn at dette er dekkende».

– Finanstilsynet bemerker for ordens skyld for øvrig at det å yte et lån kan, under visse omstendigheter, utgjøre medvirkning til en straffbar handling, men det må i så fall vurderes av påtalemyndigheten i konkrete enkelttilfeller, sier direktør for avdeling bank- og forsikringstilsyn Ann Viljugrein i Finanstilsynet.

Økokrim har ikke ønsket å kommentere saken til DN.

Bytte av styret

DN skrev tidligere at Finanstilsynet ikke godkjente Mybanks forsøk på å sette opp et styre etter at Aubert i høst forsvant ut.

Tre nye kandidater skulle dermed vurderes. Disse er: Even Matre Ellingsen, Ellen Merete Hanetho og Fabian Haugan.

Finanstilsynet krever at Mybank bytter styremedlemmer

Auberts selskaper skal ha gitt lån på 651 millioner kroner uten konsesjon

Finanstilsynet krever stans av all lånevirksomhet for Espen Aubert

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også