Finanstilsynet krever stans av all lånevirksomhet for Espen Aubert

Aubert driver selskapene Daiymo og Daiymo Eiendom, og har nå fått beskjed av Finanstilsynet om å stanse ulovlig finansieringsvirksomhet.
Tidligere styreleder i Mybank, Espen Aubert. | Foto: Daimyo
Tidligere styreleder i Mybank, Espen Aubert. | Foto: Daimyo

Espen Aubert trakk seg i november som styreleder i Mybank, etter at det ble kjent at han hadde gitt et privat lån til Aylar Lie uten å informere bankens styre. Lie hadde i tillegg fått lån i banken for å finansiere en luksusleilighet i Oslo.

Senere kunne DN fortelle at ni av kundene hos Mybank hadde stilt eller tidligere stilt eiendommen sin som sikkerhet hos Daimyo eller Aubert. Pantedokumentene hadde en verdi på nesten 80 millioner kroner og flere av dem var overført fra Auberts private selskaper til Mybank.

Auberts selskaper har ikke konsesjon fra Finanstilsynet til å drive finansieringsvirkomhet, og nå har Finanstilsynet sett på saken.

– Finanstilsynet kan bekrefte at det er fattet vedtak overfor Daimyo as og Daimyo Eiendom as med pålegg om stans av ulovlig finansieringsvirksomhet, sier Ann Viljugrein, direktør for bank- og forsikringstilsyn, i Finanstilsynet, til DN.

Finanstilsynet sendte en advarsel til Aubert like før han gikk av som styreleder i Mybank. Nå har tilsynet hentet dokumentasjon om utlånsvirksomheten fra Daimyo-selskapene for å vurdere kravene i finansforetaksloven.

Den foreløpige konsekvensen for Aubert er at han ikke kan gi ut flere lån, og om Auberts lånevirksomhet ikke stanses, kan Finanstilsynet ilegge tvangsmulkt.

I en epost til DN skriver Aubert at Daimyo-selskapene allerede har avsluttet garantier og utlån, og at saken er avsluttet for deres del.

– Vi er utsatt dersom bransjer rammes negativt så vi får reelle utlånstap

DNB bruker ikke bærekrafts-dataene de innhenter i kredittvurderinger i personmarkedet

Bank skjerper rutiner etter tilsyn 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også