Bank tilbyr rentefritt lån til bønder

– Dette er en håndsrekning til en næring som for tiden opplever stor økning i kostnader, sier bransjeansvarlig for landbruk i Sparebanken Sogn og Fjordane.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Banken skal nå tilby et kostnadsfritt lån - inntil 300 000 kroner - til landbruksnæringen.

– Egen matproduksjon er viktigere enn noen gang, sier Ragnhild Helgheim, bransjeansvarlig for landbruk i Sparebanken Sogn og Fjordane, i en pressemelding.

Til og med 30. juni kan bønder søke om et likviditetslån på inntil 300 000 kroner. Dette lånet har ingen rente eller gebyr, men kostnaden må dokumenteres ved å legge fram faktura for gjødsel og diesel.

Helgheim peker på at kostnadsøkningen i landbruksnæringen har vært stor siden sommeren 2021, og at krigen i Ukraina har forsterket dette.

– Gjennom perioden min som bransjeansvarlig for næringen har jeg aldri sett så mange innsatsfaktorer øke så mye på samme tid, sier hun og viser til høyere priser på varer som kunstgjødsel og drivstoff.

– Både Russland og Ukraina er store eksportører av landbruksvarer. Gjødsel og diesel er vesentlig for bøndene nå når våronna skal skje.

– Mange bønder handlet inn gjødsel allerede høsten 2021 på grunn av pågående prisøkning, mens enkelte andre har vegret seg. Noen har også vurdert å gjødsle mindre, sier Helgheim.

– Dette er dårlige signaler inn mot en tid der vi trenger egen matproduksjon mer enn noen gang, Derfor har vi bestemt oss for å gi landbrukskundene våre en hjelpende hånd, sier hun.

Roy Stian Farsund, direktør for bedriftsmarkedet i banken, sier det naturlig at banken nå stiller opp for landbruket.

– Som sparebank har vi også et samfunnsansvar, og derfor tenker vi at det er fint å komme med et slikt hjelpetiltak til bonden, sier Farsund.

Landkreditt: Landbrukskunder har i liten grad fremtidsrettede brannvarslingsanlegg

Landkreditts ansatte hospiterer som bønder

Sparebanken Sogn og Fjordane med resultatfremgang på 50 prosent

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også