Landkreditt vil i tidlig dialog med bønder som sliter

– Når det er krise, eller starten på en krise, må vi komme i dialog slik at vi får diskutert hvilke utfordringer bonden ser.
Ole Laurits Lønnum er konsernsjef i Landkreditt. | Foto: Bjørn H. Stuedal
Ole Laurits Lønnum er konsernsjef i Landkreditt. | Foto: Bjørn H. Stuedal

Dette sier konsernsjef Ole Laurits Lønnum i Landkreditt, til Bondebladet.

Landkreditt SA er den største enkeltaktøren innen lån og andre banktjenester i landbruket. Foreløpig har ikke banken mottatt noe skred av henvendelser fra bekymrede bønder, ifølge Bondebladet.

Lønnum tror imidlertid at det kommende året blir krevende for norske bønder.

Til Bondebladet sier han mange vil klare å komme seg igjennom det, men legger til:

– Det er et tankekors at en slik krise, med en så stor oppbygging av kostnader og redusert lønnsomhet, kan dytte næringa enda mer inn i en spiral der flere ikke ønsker å satse mer. Og dét er ikke i tråd med de politiske målsettingene for landbruket.

Skal det bli mulig å fortsatt ha landbruk over hele landet, må det legges fram virkemidler som kan sikre tilgangen på kapital, mener han:

– Om vi som bank kommer tidlig inn, klarer vi å finne løsninger for våre kunder på stort sett det meste. Men dét er innenfor den betjeningsevnen og det sikkerhetsgrunnlaget som ligger der. Vi klarer imidlertid å utøve fleksibilitet overfor bønder i krise. Det er på likviditetssiden bondens skvis oppstår, og der kan vi i perioder bidra med avdragsfrihet og eventuelt tilleggskreditter. Noen vil ha behov for det, men vår erfaring er at den enkelte bonde har god evne til å tilpasse seg, sier Lønnum.

Kostnadsveksten på gjødsel alene skal nå ligge mer enn én milliard kroner utover det nivået som kompensasjonen i fjor høst ble regnet ut fra. På strømsiden forventes en kostnadsvekst på minst samme nivå, ifølge Bondebladet.

Banken oppfordrer nå bønder til å ta kontakt med dem tidlig:

– Når det er krise, eller starten på en krise, må vi komme i dialog slik at vi får diskutert hvilke utfordringer bonden ser. Landkreditt har virkemidler internt – enten det nå er gjennom å bidra noe på kredittsiden for at bonden skal komme over en likviditetsmessig kneik, eller i form av avdragslettelse. Vi vil vurdere det, men det er enklest å lykkes med den type tiltak om vi har en god dialog, sier Lønnum.

I et innspill til Inntektsutvalget for jordbruket skriver banken ifølge Bondebladet at:  «Dagens ordninger med risikofinansiering er etter Landkreditts mening ikke tilfredsstillende i forhold til behovet vi i mange tilfeller opplever som reelt. Bankene må forholde seg til et strengt regime når det gjelder å ta risiko, og er i realiteten avskåret fra å kunne belåne investeringer ut over forsvarlig pant, selv om man har tro på kunden».

Disse skal jobbe ved Landkreditts nye kontor

Fremtind om ny avhendingslov: – Forsikringsbransjen er risikobærerne her

Landkreditt åpner nytt kontor 

 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også