Landkreditt: Landbrukskunder har i liten grad fremtidsrettede brannvarslingsanlegg

Mange norske landbruksanlegg har direkte varsling til brannvesenet. Men når mobilnettet som brukes slukkes vil svært mange stå uten gyldig varslingsanlegg i sine driftsbygninger.
Illustrasjonsbilde. Et flertall av norske driftsbygninger har ikke et fremtidsrettet brannvarslingsanlegg. | Foto: Geir Olsen/NTB
Illustrasjonsbilde. Et flertall av norske driftsbygninger har ikke et fremtidsrettet brannvarslingsanlegg. | Foto: Geir Olsen/NTB

Landkreditt Forsikring har gjennomført en undersøkelse blant sine landbrukskunder om brannvarslingsanlegg. Bakgrunnen er at teleoperatørene i løpet av 2025 kommer til å slukke de gamle 2G mobilnettene for å bruke frekvensene til 4G og 5G.

Brannsikring med varsling til brannvesenet er obligatorisk for driftsbygninger over en viss størrelse, og de fleste av dem bruker 2G mobilnett til varslingen. Disse kan bli stående uten pliktig varslingsanlegg om de ikke oppgraderer i tide.

Ifølge undersøkelsen er det et mindretall av landbrukskundene til Landkreditt Forsikring som har et fremtidsrettet varslingsanlegg.

– 43,6 prosent svarer nei på spørsmål om slik oppdatering er gjennomført. Bare 27,9 prosent svarer ja, sier Ane Wiig Syvertsen, administrerende direktør i Landkreditt Forsikring i en pressemelding.

Gruppen som svarer «vet ikke» i undersøkelsen utgjør 28,5 prosent.

– Det er slett ikke sikkert bonden er til stede når alarmen går, så en GSM-utringer som varsler til mobiltelefon kan være avgjørende for å kunne berge dyreliv og verdier, sier Knut Bjørnseth, leder for Brannforebyggende avdeling i Midt-Hedmark brann- og redningsvesen.

Gårdbrukere som er pliktig å ha et slikt varslingsanlegg, men ikke oppgraderer til et fremtidsrettet system vil kunne få problemer med erstatning på forsikringen dersom brann skulle oppstå.

Baastad: – Det ligger alltid verdiskapning i å være litt bekymret

Trygs toppsjef åpner for flere oppkjøp i Norge

Bærekraftsleder frykter artikkel 8 blir «grønnvaskingsartikkel»  

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også