FinansWatch

Credit Suisse dømt for bedrageri

Storbanken, der Oljefondet eier aksjer for 12 milliarder kroner, innrømmer omfattende bedrageri, og blir idømt bot på til sammen 5,7 milliarder kroner.

Hovedkvarteret til Credit Suisse i Zürich, Sveits. | Foto: Credit Suisse

Bedrageriet skal ha vært i forbindelse med hemmelige og ulovlige lån til Mosambik, der Credit Suisse tidligere har skyldt på «utro tjenere», men har nå innrømmet skyld, skriver bistandsakutelt.no på sine nettsider. Bistandsaktuelt er en uavhengig nettavis som er drevet av direktoratet for utviklingssamarbeid, Norad.

I 2013 gjorde Credit Suisse, en russisk bank, forretningsmenn med base i Midtøsten og ledende politkere og tjenestemen fra Mosambik konspirerte sammen for å organsisre tre lån på to milliarder dollar, som tilsvarte 12 prosent av Mosambiks bruttonasjonal produkt. Lånene ble holdt hemmelig fra til 2016. Ingen av pengene, unntatt bestikkelser, var innom Mosambik. Og ingen av produktene eller tjenestene har kommet landet til gode, skriver bistandsaktuelt.

Credit Suisse skal ha godtatt en bot på fire milliarder kroner fra finanstilsynsmyndigheter i USA og Storbritannia, i tillegg til at Mosambiks utestående gjeld til selskapet også skal slettes. Gjelden var på 1,7 milliarder kroner.

Denise Namburete, administrerende direktør i N’weti, en helseorganisasjon, har tidligere prøvd å få det norske oljefondet til å legge press på storbanken. Fordi oljefondet eier aksjer for 12 milliarder i banken. Hun mener straffen ikke er stor nok.

– Straffen er en dråpe i havet sammenlignet med skadene den skjulte gjelden har påført Mosambik. Folk i Mosambik lider på grunn av handlingene til Credit Suisse og må derfor få pengene fra bøtene, sier Namburete.

Nye medlemmer til oljefondets etikkråd

Oljefondet vil stemme for å kaste halve styret i Credit Suisse

Credit Suisse: Stortap, oppsigelser og utbyttekutt 

Mer fra FinansWatch

Monner Crowd skifter navn til Monio

– Det var en lykkelig skilsmisse som begge parter så at var nødvendig med tanke på de ulike satsingsområdene crowdfunding og bankprodukter for gründer, sier administrerende direktør i Monio, Marius Dybdahl.

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch