20 kommuner mangler kontanttjenester – kan være lovstridig, mener Finanstilsynet

Det mangler minibank, bank i butikk og bankfilial i 20 kommuner, og det er dermed umulig å gjøre bankinnskudd. Dette kan være lovstridig, ifølge Finanstilsynet.
Flere kommuner har ikke minibank. | Foto: Tor Richardsen / NTB
Flere kommuner har ikke minibank. | Foto: Tor Richardsen / NTB
NTB

Samtlige av kommunene hadde disse tilbudene på plass i 2018, men de er nå borte, viser en oversikt fra Finanstilsynet, ifølge P4.

I disse kommunene er det nå kun mulig å ta ut kontanter over disken når man handler i dagligvarebutikkene. Der er maksgrensen på 1.500-2.000 kroner, og man kan ikke få satt inn penger på bankkontoen sin.

Dette kan være i strid med loven, mener avdelingsdirektør Per Mathis Kongsrud i Finanstilsynet. I finansforetaksloven heter det nemlig at skal bankene skal kunne motta kundenes kontanter, påpeker Kongsrud.

– Ettersom nå stadig færre bruker kontanttjenester, opplever vi at flere banker mener de ikke har en plikt til å tilby dette. Det inntrykket vil vi endre på, sier han.

Blant kommunene som nå mangler dette tilbudet, er Bardu i Troms og Finnmark. Dette har skapt trøbbel, særlig for mange av kommunens eldre innbyggere, ifølge ordfører Toralf Heimdal.

– Vi merker det særlig rundt høytider, som for eksempel konfirmasjoner, at mange savner dette tilbudet. Flere eldre er heller ikke godt kjent med digitale løsninger som Vipps, noe som gjør situasjonen ekstra vanskelig, sier Heimdal.

Norges Bank jakter leverandør for å teste digitale sentralbankpenger

Brexit og pandemi gav Tryg perfekt timing for RSA-oppkjøp

Høringsforslag fra Finansdepartementet klargjør bankenes tilbud av kontanttjenester 

 

 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også