Instabank tilbyr det Forbrukerrådet kaller Norges dyreste boliglån

Det nye lånet kan brukes til refinansiering eller båtlån.
Administrerende direktør i Instabank, Robert Berg. | Foto: Instabank
Administrerende direktør i Instabank, Robert Berg. | Foto: Instabank

Sommeren 2019 ble gjeldsregistrene etablert, og nordmenns usikrede gjeld ble søkbart for bankene.

– Jeg vil anslå at disse tiltakene tok bort minst en tredjedel av forbrukslånsmarkedet, sier administrerende direktør i Instabank, Robert Berg til DN.

Noen forbrukslånsbanker har funnet en måte å øke utlån igjen ved å selge et boliglån med rente som ligger nærmere et forbrukslån. Instabank er en av dem, det skriver DN.

I løpet av pandemien har bankens utlån gjort et byks, etter at banken begynte å gi lån med sikkerhet i egen bolig. Instabank kan låne ut inntil fem millioner kroner med pant i bolig og nedbetaling inntil 30 år.

Forbrukslånsbanker har lenge tilbudt refinansiering av eksisterende boliglån og forbruksgjeld i ett, men det nye lånet til Instabank er en annen variant som også egner seg til å ta opp ny gjeld. Det vil si at kundene låner fra 100.000 kroner til fem millioner kroner i tillegg til det vanlige boliglånet, og lar Instabank ta pant i boligen.

Berg sier langt mer enn halvparten av lån med annenprioritets pant i dag er til refinansiering. Han foreslår også at slike lån kan brukes til små og store prosjekter, for eksempel til gründervirksomhet, et bruktbåtlån eller oppussing.

Berg peker på at flere forbrukslånsbanker tilbyr lån med sikkerhet også annenprioritets pant, men av de kjente aktørene er det bare Instabank som markedsfører dette eksplisitt på internett.

Samlet låneopptak kan være inntil 80 prosent av boligens verdi. Ved utgangen av juni hadde Instabank 600 millioner kroner i slike utlån.

Fagdirektør i Forbrukerrådet, Jorge Jensen, sier til DN prisingen tilsvarer omtrent et forbrukslån, mens det i teorien er et boliglån.

– Og dette tilbudet kommer desidert dårligst ut i vår sammenligning av pris på boliglån. Det er Norges dyreste boliglån, sier Jensen.

Les resten av fagdirektørens argumentasjon og hvordan andre forbrukslånsbankers tilnærming til denne type lån i DN.

Lar «grønne» boliglånskunder slippe renteøkning: – Første gang vi gjør dette

Finanstilsynet gir grønt lys til bank som vil kapre borettslagskunder

Analytikere tror Bank Norwegians aksjonærer kommer til å tviholde på aksjene 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også